Obrazovanje

M:tel najboljima poklonio računare i laptope

M:tel najboljima poklonio računare i laptope
Foto: Dražen Pozderović | Pet osnovnih škola nagrađeno za uspješne projekte

BANJALUKA - Među 15 osnovnih škola u RS koje su učestovale u projektu "Jačanje medijske pismenosti kod djece u Republici Srpskoj", njih pet je ocijenjeno najboljima, za šta su kao nagrade dobili računare i laptope.

Naime, Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske pokrenulo je kampanju "Jačanje medijske pismenosti kod djece u Republici Srpskoj", koju su podržali Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Republički pedagoški zavod i Radio-televizija Republike Srpske. Nagradni fond za škole obezbijedila je kompanija "M:tel" u okviru partnerstva u kampanji.

Cilj ove kampanje je razvijanje svijesti kod mladih o značaju medija u društvu, pravima djece i mladih na zaštitu bezbjednosti i privatnosti u medijima, kao i važnost analize i konzumiranja sadržaja medija.

Nedeljko Ćorić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske, kazao je da je učestovalo 15 škola iz RS, te da su ovim projektom pokušali na jedan način da približe značaj i ulogu medija djeci.

"Pokušali smo da objasnimo značaj informacija koja dolaze do njih, te da na jedan način spriječimo negativan uticaj tih informacija", kazao je Ćorić.

Ističe da od 15 škola njih pet su dobili nagrade, odnosno, kako kaže, dodijeli su tri računara i dva laptopa, te ističe da se i na ovaj način jača i materijalni kapaciteti u osnovnim školama.

"Ovaj projekat će biti nastavljen i u narednoj školskoj godini, a cilj je da se preko stručnih lica izvrši edukacija nastavnog osoblja, kako bi oni stekli nova znanja koja mogu da prenesu ne samo na učenike, nego i na roditelje", kazao je Ćorić.

Dodaje, da je ovo jedna jako zanimljiva tema, te kako kaže u narednom periodu pokušaće sa resornim ministarstvom da je pozicioniraju na jako visoko mjesto i učine jako aktivnom.

"A sve u cilju da pomognemo našim roditeljima ali i djeci da na adekvatan način koriste medije i da ih zaštitimo od štetnih i negativnih sadržaja", pojasnio je Ćorić.

Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS, ističe da je jačanje medijske pismenosti jako značajno i važno ali i aktuleno pitanje današnjice kada živimo novim tehologijama.

"A posebno da to prenesemo na naše učenike, moramo da ukažemo koje su to opasnosti koje vrebaju na internetu", kazala je Trivićeva.

Marko Lopičić, generalni direktor kompanije "M:tel" kazao je da ova kompanija   godinama unazad ulaže u bezbjednost najmlađih na internetu.

"Nadam se da je ovaj projekat postigao ključne ciljeve, jer smo svesni  da su mediji značajan deo života naših najmlađih", kazao je Lopičić i ističe da su kroz ovaj projekat željeli  da ukažu da djecu na jedan ozbiljan način prepoznaju poruke koje dolaze sa medija.

"Ali isto tako da budu odgovorni učesnici u medijskom prostoru", zaključio je Lopičić.

Da je na ovaj način medijsko obrazovanje ušlo u osnovne škole smatra i Dragana Trninić, član konkursne komsije za izbor najboljeg projekta, koja kaže da se medijsko obrazovanje na ovaj način širi kod osnovaca.

"Živimo u digitalnom okruženju koje neminovno zahtijeva upotrebu različitih medija kako u svakodnevnom životu tako i tokom učenja", kazala je Trninićeva.

Da su ovim projektom ideje učenika vidjeli na jedan kreativan način kaže i Aleksandar Rajić, direktor Osnovne škole "Pale" koja je jedna od nagrađnih.

"Đaci su na zanimljive načine ukazali na sve negativne ali i pozitivne posljedice svih sadržaja koji neprestano kruže oko nas", kazao je Rajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije