Obrazovanje

Planiran upis više studenata nego što je realno

Planiran upis više studenata nego što je realno
Foto: N.N. | Planiran upis više studenata nego što je realno

BIHAĆ - Univerzitet u Bihaću odredio je kvote za upis u prvu godinu studija na ovoj visokoškolskoj ustanovi, pa je tako planirano da se upiše 610 studenata, što je mnogo veći broj u odnosu na proteklu godinu, kada je upisano 450.

Rektor ove visokoškolske ustanove Fadil Islamović smatra kako se ne radi o objektivnim projekcijama, s obzirom na to da podaci pokazuju da je broj učenika koji su završili srednjoškolsko obrazovanje za trećinu manji nego prošle godine.

On je dodao da će se, ukoliko upis na pojedine fakultete i odsjeke bude manji od 70 odsto, morati pristupiti alternativnim rješenjima kao što je udruživanje pojedinih srodnih odsjeka. Pretpostavlja se kako će i ove godine najveće interesovanje biti za upis na Fakultet zdravstvenih studija, gdje svake godine bude ispunjena kvota studenata.

U posljednje vrijeme najmanje interesovanje je za tehničke fakultete, s obzirom na to da se veliki broj studenata odlučuje za studij u Sloveniji, jer im u toj zemlji nude besplatno školovanje.

Kako bi privukli buduće studente, na Biotehničkom fakultetu uveli su odsjek šumarstvo i drvna industrija.

"Ja sam i ranije tražio od resornog ministarstva da imaju senzibiliteta kada se radi o strateškim privrednim granama u našem kantonu, kao što su šumarstvo i prehrambena industrija. U proteklom periodu intenzivno smo radili na promociji i približavanju studijskih programa potencijalnim studentima i nadamo se pozitivnim efektima", kaže Husein Vilić, dekan Biotehničkog fakulteta u Bihaću.

Uzroci znatno smanjenog interesa za studiranje na Univerzitetu u Bihaću su višestruki, a jedan od njih je da sve veći broj mladih ljudi iz Unsko-sanskog kantona nakon okončanja srednjoškolskog obrazovanja odlazi van granica BiH na rad u inostranstvo.

Kada je riječ o ukupnom školstvu na području Unsko-sanskog kantona, ovaj kanton bilježi najveće procentualno i smanjenje broja učenika u odnosu na druge kantone. Tako je ove godine za oko 30 odsto manje učenika u obrazovnim ustanovama u odnosu na period od prije šest godina, što je uzrok intenzivnih migracija stanovništva s ovih prostora u zapadnoevropske zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije