Obrazovanje

Pratite nas na Google news

"Planula" mjesta za poslovnog informatičara u dobojskoj školi

"Planula" mjesta za poslovnog informatičara u dobojskoj školi
Foto: N.N. | "Planula" mjesta za poslovnog informatičara u dobojskoj školi
Sanja Čakarević

DOBOJ - Mjesta u razredu u kojem će se školovati budući poslovno-informatički tehničari "planula" su za samo dva dana jer su svršeni osnovci odlučili da se obrazuju za novo zanimanje u Doboju, pa je nakon prvog upisnog roka ostalo samo nekoliko slobodnih stolica u odjeljenju u kojem su predviđena 24 učenika.

"Poslovna informatika nije nešto što je novo na tržištu, ona se izučava na fakultetima, ali je zasad novo u srednjim školama i mi smo jedina škola u RS koja je dobila ovo zanimanje: poslovno-informatički tehničar za ovu školsku godinu", kaže Tijana Vasiljević-Stokić, direktorica Ekonomske škole.

Na osnovu podataka Zavoda za zapošljavanje RS, Privredne komore RS, te potrebe lokalnih poslodavaca, Ekonomska škola je pokrenula inicijativu za uvođenje novog zanimanja, pored dva postojeća, te je nakon sprovedene procedure dobila saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture RS za upis jednog odjeljenja.

Iz resornog ministarstva poručuju da će đaci imati mogućnost da nakon završene škole nastave školovanje.

"Postoji mogućnost nekog sličnog smjera na fakultetima, zapravo mislimo da će djeca steći dovoljno znanja da mogu vrlo lako upisati fakultet nakon ovog zanimanja... Prethodnih godina uveli smo tehničara modelara obuće, CNC tehničara i informatičkog tehničara, i pokazalo se da je veliki interes učenika upravo za nova zanimanja", izjavila je Radmila Kocić-Ćućić, pomoćnica ministra prosvjete za srednjoškolsko obrazovanje RS.

Nova zanimanja nisu potrebna poslodavcima iz oblasti građevine, ali zato jesu ona koja su možda zaboravljena.

"Recimo, posebno zanatske djelatnosti, koje su postale deficitarne u smislu zidarskih radova, tesarskih radova, armirača", kazao je Tihomir Gligorić, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti grada Doboj, i dodao da razmatraju mogućnost da se u dogledno vrijeme đaci školuju i za ova zanimanja.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije