Obrazovanje

Počela realizacija projekta "Škole za 21. vijek"

Počela realizacija projekta "Škole za 21. vijek"
Foto: Anadolija | Počela realizacija projekta "Škole za 21. vijek"

BANJALUKA - Projektom "Škole za 21. vijek" u Republici Srpskoj u naredne tri godine biće obuhvaćene sve osnovne škole u RS, kako bi se svim učenicima približila važnost digitalizacije u vremenu u kom živimo, istakla je Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, koja je danas i ozvaničila početak realizacije ovog projekta, a prvi će se obučavati svi direktori škola.

"Već u prvoj godini tokom pilot projekta bilo je uključeno 15 osnovnih škola, u kojima su učenici zapravo sticali znanja i vještine rada na mikrobit računarima, a ona su svoja znanja i inovacije pokazali na takmičenjima donoseći nagrade u RS", rekla je Trivićeva.

Ona je pojasnila da je to zapravo način na koji djeca imaju učenje koje će biti primjenjivo u 21. vijeku.

"U pitanju su digitalizacija, mikrobit računari i sve ono što ima učenje koje im daje određene vještine u primjeni bilo kog informatičkog uređaja", kaže Trivićeva.

Ona je istakla da će narednih godina biti omogućena i takmičenja koja će pokazati šta su to učenici savladali i na koji način su inovirali određene stvari.

Dodala je da je Britanski savjet partner u programima sa Ministarstvom prosvjete i kulture RS, posebno imajući u vidu reformski proces u kom će digitalizacija i nove tehnologije biti jedan od primata.

Trivićeva je pojasnila da su mikrobit računari sredstvo koje će Britanski savjet donirati za sve učenike, te da to nije klasičan računar, nego mikrobit računar koji se uvezuje sa računarskom bazom koju imaju sve škole.

Dodala je da je računarima kompletno opremljena polovina škola u RS.

"U naredne dvije godine završićemo proces kompletnog informatičkog opremanja, kako bismo mogli da realizujemo nastavu u interaktivnom procesu, primjenjujući nove tehnologije", dodala je Trivićeva.

Larisa Halilović, direktorica Britanskog savjeta u BiH, rekla je da su ozvaničili početak obuke za direktore škola u RS, kao dio projekta "Škole za 21. vijek" u šest država na zapadnom Balkanu, koji obuhvata 4.000 škola i 18.000 nastavnika.

"Važno je naglasiti da je RS imala 15 škola u pilot programu, a sada se kreće u nastavak procesa s uključivanjem svih škola u projekat, kako bi se svim direktorima te nastavnom kadru i djeci približile tehnike rješavanja problema kritičkog razmišljanja i kodiranja uz pomoć mikrobajta", rekla je Halilovićeva.  

Ona je napomenula da je cilj da se učenicima omogući da pokažu svoju kreativnost te je dodala da je tokom sprovođenja pilot projekta zabilježen uspjeh učenika iz Ugljevika, koji su svojim rješenjem pametne kuće koristili mikrobit da riješe probleme u svojoj zajednici.

Darija Mićić, direktorica banjalučke Osnovne škole "Branko Radičević", rekla je da se radi o mikrobit procesima koji se zakače na računare i koje će djeca koristiti pri izradi određenih projekata, a to će primjenjivati djeca od šestog do devetog razreda.

"Nakon obuke direktora uslijediće obuka nastavnika proporcionalno broju učenika. Određeni broj nastavnika iz naše škole, odnosno njih 12, ići će na obuku, a nakon toga će krenuti i realizacija u školama", kaže Mićićeva i napominje da je u suštini cilj da se djeca osposobe za savremeni svijet i potrebe tržišta rada.

Projekat "Škole za 21. vijek" sprovodi Britanski savjet u BiH, a riječ je o uvođenju inovativnih metoda u nastavu putem kojih učenici razvijaju vještine kritičkog mišljenja, rješavanja problema i kodiranja.

U pilot projekat u 2018. godini bilo je uključeno 15 osnovnih škola u RS, a u predstojeću fazu uključene su 42 škole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije