Obrazovanje

Počeli popravni ispiti: Pozitivnoj ocjeni nadaju se 4.483 đaka

Počeli popravni ispiti: Pozitivnoj ocjeni nadaju se 4.483 đaka
Foto: Ilustracija | Počeli popravni ispiti: Pozitivnoj ocjeni nadaju se 4.483 đaka

BANJALUKA, BIJELJINA - Osnovci i srednjoškolci koji nisu imali prolazne ocjene na kraju prethodne školske godine od juče su krenuli na popravne ispite, nakon što su prošle sedmice odslušali pripremnu nastavu.

Kako je saopšteno iz Pedagoškog zavoda RS, školske godine 2016/2017. na popravni ispit je upućeno 3.197 ili 7,92 odsto učenika srednjih škola.

S druge strane, prolaznoj ocjeni nada se 1.286 ili 1,60 odsto osnovaca, a većina njih juče je radila pismeni dio popravnog ispita.

"Ove godine je brojčano i procentualno manje učenika upućeno na popravni ispit. Nadamo se da je to posljedica ozbiljnijeg i kvalitetnijeg rada nastavnika i učenika", kažu iz Pedagoškog zavoda RS.

Navode da su osnovcima najteži bili srpski jezik i književnost, matematika i engleski jezik, dok srednjoškolcima matematika i stručni predmeti.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, rekao je da je obaveza đaka bila i pripremna nastava koja je proteklih dana organizovana u školama.

"Škole imaju određene aktivnosti koje se tiču ili pripremne nastave za popravni ili same realizacije popravnog ispita", kazao je Popržen. Dodao je da je na popravni ispit u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Banjaluci, na čijem je on čelu, upućeno 19 učenika.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Semberije, rekao je da su u toku aktivnosti na realizaciji popravnih ispita u srednjim školama, a broj đaka približan je kao i ranijih godina.

"Što se tiče predmeta iz kojih nisu imali prolaznu ocjenu, mogu vam reći da su to skoro svi predmeti. Iako prednjače srpski jezik i književnost kao i matematika, ipak su razni predmeti zbog kojih su se đaci našli na popravnim ispitima, a tu ima više od 20 predmeta", kazao je Đurić.

U školama regije Semberija na popravni ispit ove sedmice izaći će 436 đaka  iz osam škola, od kojih je najviše iz Poljoprivredne i medicinske škole, njih 123, a najmanje je ih je u Muzičkoj, ukupno dva đaka.

Slađana M., majka banjalučkog osnovca koji je jednom bio na popravnom ispitu iz engleskog jezika, kaže kako ga je ove godine jedva zaobišao popravni ispit.

"U posljednjem momentu sin je popravio ocjenu, iako sam mislila da će i ove godine na popravni. Ja mu pomoći ne mogu, ali smo plaćali i privatne časove, mada je opet njegovo znanje šturo. Drago mi je što smo ove godine izbjegli taj stres koji osjećamo i mi roditelji, možda više nego djeca", rekla je majka trinaestogodišnjaka i dodala da je brine kako će se njen sin snaći u predstojećoj školskoj godini.

Popravni ispit polaže

  • 3.197 učenika srednjih škola
  • 1.286 đaka osnovnih škola

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije