Obrazovanje

Počeo upis u srednje škole

Počeo upis u srednje škole
Foto: N.N. | Počeo upis u srednje škole
Srna

BANJALUKA - U Republici Srpskoj danas je počeo upis u prve razrede srednjih škola za učenike koji imaju 60 i više bodova, dok za učenike koji imaju manje od 60 bodova prijem dokumenata počinje u ponedjeljak, 18. juna, i trajaće do srijede, 20. juna.

 

Planom upisa u prve razrede srednjih škola za 2018/2019. godinu predviđena su 11.083 mjesta, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

U gimnazije je planiran upis 2.204 učenika ili 19,89 odsto, a u srednje stručne i tehničke škole 8.879 učenika ili 80,11 odsto.

Za zanimanja trećeg stepena složenosti u srednjim stručnim školama planiran je upis 2.817 učenika, što je 25,42 odsto od ukupnog broja učenika planiranih za upis.

Osim junskog, učenici u Republici Srpskoj upisivaće se u prve razrede srednjih škola i u julskom roku, od 2. do 13. jula.

"Pravo upisa u prvi razred srednjih škola imaju učenici sa završenom osnovnom školom koji nisu stariji od 17 godina na dan upisa. Učenik koji se upisuje u školu za učenike sa posebnim obrazovnim potrebama može imati drugu starosnu granicu za upis u prvi razred", navedeno je u saopštenju.

U Ministarstvu navode da se redoslijed kandidata utvrđuje prema ukupnom broju bodova dobijenih na osnovu opšteg uspjeha u osnovnoj školi, posebnog uspjeha u osnovnoj školi iz pet predmeta značajnih za zanimanje u određenoj struci, odnosno u smjeru gimnazije za koji kandidati konkurišu, kao i za upis u umjetničke škole, te rezultata ostvarenih na posebnom ispitu za umjetničke škole.

Prilikom upisa kandidati se mogu prijaviti u najviše dva zanimanja u stručnim školama, dva smjera u gimnaziji ili dva odsjeka u umjetničkim školama.

Učesnici konkursa treba da podnesu školi prijavu za upis, originalno svjedočanstvo o završenoj osnovnoj školi, izvod iz matične knjige rođenih, diplomu "Vuk Stefanović Karadžić", kao i diplomu za izuzetan uspjeh iz predmeta značajnih za zanimanje u srednjoj stručnoj školi, smjer u gimnaziji i odsjek u umjetničkoj školi.

Uz navedeno, potrebno je da učenici podnesu i diplomu za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto na republičkom ili višem nivou takmičenja, te adresirani koverat sa imenom, prezimenom i adresom kandidata koji se prijavljuje na konkurs.

"Škole su dužne da na svojim oglasnim tablama istaknu obavještenje o sadržaju, načinu i vremenu polaganja ispita za umjetničke škole", dodaje se u saopštenju.

U Ministarstvu prosvjete i kulture ističu da je ove godine u gimnazije planiran upis 2.204 učenika, te da je u prošloj godini bilo 4.138 nezaposlenih ove struke, dok je zaposlenih bilo 1.340.

Kada je riječ o smjeru poljoprivreda i prerada hrane, planiran je upis 721 učenika, dok je u prošloj godini nezaposlenih ovih struka bilo 3.964, a zaposlenih 1.581.

Na smjerove šumarstvo i obrada drveta planiran je upis 310 učenika, a prošle godine nezaposlenih iz ove struke bilo je 3.456, a zaposlenih 1.105, dok je u oblasti mašinstva i obrade metala, gdje je planiran upis 1.613 učenika, nezaposlenih u prošloj godini bilo 17.025, a zaposlenih 5.676.

Kada je riječ o elektrotehnici, u Ministarstvu navode da je planiran upis 1.258 učenika, a da je prošle godine bilo nezaposlen 5.841 elektrotehničar, dok je zaposlenih bilo 2.638.

"U oblasti hemije, nemetala i grafičarstva planiran je upis 111 učenika, a broj nezaposlenih ove struke prošle godine bio je 1.322, dok je zaposlenih bilo 380. Na tekstilstvo i kožarstvo planiran je upis 181 učenika, a broj nezaposlenih ove struke bio je 3.760, a zaposlenih 995", navedeno je u saopštenju.

Kada je riječ o geodeziji i građevinarstvu, planiran je upis 339 učenika, a u prošloj godini nezaposlenih ove struke bilo je 2.412, dok je zaposlenih bilo 908.

Za smjer saobraćaj planiran je upis 542 učenika, nezaposlenih sa ovom strukom je bilo 3.323, a zaposlenih 1.585, dok je za smjer ugostiteljstvo i turizam planiran upis 789 učenika, a podaci za prošlu godinu govore da je nezaposlenih sa ovom strukom bilo 5.858, a zaposlenih 2.659.

Za smjer ekonomija, pravo i trgovina planiran je upis 1.627 učenika. Nezaposlenih ove struke prošle godine bilo je 15.123, a zaposlenih 4.794, dok je u oblasti zdravstva, gdje je planiran upis 922 učenika, nezaposlenih bilo 2.414, a zaposlenih 987.

U Ministarstvu navode da je u oblasti kulture, umjetnosti i javnog informisanja planiran upis 134 učenika, te da je prošle godine nezaposlenih ovih struka bilo 91, a zaposlenih 50.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije