Obrazovanje

Počinje kampanja "Jačanje medijske pismenosti kod djece u RS"

Počinje kampanja "Jačanje medijske pismenosti kod djece u RS"
Foto: Vladimir Stojaković | Počinje kampanja "Jačanje medijske pismenosti kod djece u RS"

BANJALUKA - Sa ciljem jačanja svijesti kod djece školskog uzrasta o razumijevanju uloge medija, boljem shvatanju medijskih poruka i zaštite djece od negativnih sadržaja u Administrativnom centru Vlade RS predstavljena je kampanja "Jačanje medijske pismenosti kod djece u RS".

Ova kampanja pod sloganom "Biraj pametno", koju sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Republički pedagoški zavod i RTRS biće realizovana u naredne tri godine, a medijski partneri u projektu su "Nezavisne novine" i "Glas Srpske", koji će pružiti podršku.

Tokom predstavljanja kampanje rečeno je da mediji mogu imati veliki značaj u obrazovanju, ali isto tako neki medijski sadržaji su puni nasilja, prikrivenog marketinga, lažnih vijesti, jeftine zabave...

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, istakla je da svaki učenik treba da razvija kod sebe medijsku pismenost i određene spoznaje šta ona zapravo znači.

"Mnoge informacije se plasiraju putem interneta i drugih medija, što ima veliki uticaj na osnovce i srednjoškolce. Kroz radionice sprovodićemo kampanju da učenici nauče da kritički razumiju informacije i naprave selekciju. Na taj način mogu da zaštite sebe i da znaju šta je cilj plasiranja nekih informacija", rekla je Trivićeva.

Ona je naglasila da djeca moraju kritički da razmišljaju da li je nešto štetno za njihova prava, te da li će biti izmanipulisani ili će imati pravu informaciju.

Između ostalog, prva faza kampanje se odnosi na održavanje radionica te izradu priručnika, a druga faza na izradu politike medijske pismenosti.

Dijana Obradović, pomoćnica ministra saobraćaja i veza RS, kaže da je poseban cilj kampanje da se probudi spoznaja kod djece kada je u pitanju značaj medija u savremenom društvu.

"Želimo da im probudimo saznanja kada je u pitanju kreiranje informacija, dakle šta je to sve medijski sadržaj i želimo da im pomognemo da i oni pokušaju da delegiraju neke teme koje su za njih važne, te da vide na koji način to može da postane medijski sadržaj. Fokus kampanje će biti i na učenicima, nastavnicima, roditeljima, ali i na medijima", rekla je Obradovićeva.

Ona kaže da već ima interesovanja određenih kompanija, kao što su "Nezavisne" i "Glas Srpske", koje su se uključile u podršku ove kampanje da pruže priliku školama, novinarskim sekcijama, da im omoguće praksu i da učenici vide na koji način se informacija pretvara u vijest, te kako se ona postavlja i plasira.

Osnovna škola "Petar Kočić" iz Prijedora je jedna od mnogih uključenih u ovaj projekat, a Gorana Bosančić, direktorica, ističe da ova škola ima novinarsku sekciju u kojoj učenici uče kako nastaje vijest i kako se ona plasira u javnost.

"Ova kampanja je prilika da se to znanje nadograđuje i da učenici nauče kako da prepoznaju istinite vijesti, te da postave granice u konzumiranju sadržaja sa interneta", istakla je Bosančićeva.

Dragana Trninić, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci, u okviru svoje doktorske disertacije sprovela je istraživanje o medijskoj pismenosti u RS.

"Nivo medijske pismenosti u RS je na lošem nivou, posebno u odnosu na druge zemlje u kojima je rađeno slično istraživanje. Potrebno nam je medijsko obrazovanje, ne samo kod djece, već i kod odraslih, koje se može znatno popraviti pa otuda i kreće ova kampanja",  kaže Trninićeva.

Koliko je važna ova kampanja, govori i podatak nekih istraživanja da današnje generacije prime toliko vijesti dnevno koliko su njihovi preci primali na godišnjem nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije