Obrazovanje

Počinje program razvoja sporta kroz školske sekcije

Počinje program razvoja sporta kroz školske sekcije
Foto: Srna | Počinje program razvoja sporta kroz školske sekcije

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić potpisao je danas sa direktorima banjalučkih osnovnih škola i 27 profesora fizičkog vaspitanja ugovor o realizaciji programa "Razvoj sporta kroz školske sportske sekcije", čiji je cilj podizanje nivoa fizičke aktivnosti učenika.

"Danas počinjemo nešto što smo jako dugo očekivali. Kada smo u decembru dobili naziv - evropski grad sporta, fokus je upravo trebalo da bude na školskom sportu", rekao je Radojičić novinarima.

On je naveo da ovim sve banjalučke škole dobijaju profesore fizičkog vaspitanja i da projekat u potpunosti finansira grad.

Radojičić je istakao da će u 26 banjalučkih osnovnih škola biti angažovano 27 profesora fizičkog vaspitanja jer su u jednoj školi angažovana dva profesora, te da su priliku za učešće dobili svi koji su se prijavili na javni konkurs, a ispunjavali su uslove.

On je rekao da je projekat proširenja sportskih aktivnosti za najmlađe bio koncipiran, ali da je bilo potrebno par mjeseci da se dobije saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture, te da realizacija krene početkom školske godine.

"Cilj je podizanje fizičke aktivnosti i nuđenje dodatnih sportskih sadržaja i fizičke aktivnosti za najmlađe, kod kojih su zbog stila života, korištenja telefona, računara i modernih tehnologija vrlo često primjetni znaci fizičke neaktivnosti, obolenja kičme, gojaznosti", kaže Radojičić.

 Prema njegovim riječima, učenicima u višim razredima uvode se besplatno dodatne sportske aktivnosti.

Radojičić kaže da je ovaj projekat dobar i za profesore fizičkog vaspitanja jer nažalost ima dosta nezaposlenih ove struke, te da oni sada imaju priliku da volontirajući u školama steknu i dodatno radno iskustvo, budu radno angažovani i dobiju neku malu nadoknadu.

On je rekao da će sve banjalučke škole dobiti i određenu opremu za poligone za vježbe čiju nabavku će, takođe, grad finansirati.  

Na pitanje da li se zbog težine đačkih torbi planira uvođenje ormarića u školama, Radojičić je rekao da je, bez ozbiljnije reforme cijelog nastavnog plana i programa, sve palijativna mjera.

"Prošle sedmice sam bio u Rusiji na velikom forumu obrazovanja, ljudi polako prelaze na elektronske table, na tablete, na nastavu na računarima. Onda nemate torbu i nemate probleme te vrste", kaže Radojičić.

Jedan od angažovanih profesora fizičkog vaspitanja Mladen Čeko istakao je značaj projekta za djecu i mlade.  

Čeko je rekao da se pridužio ovom projektu da bi se uključio u dio školskog sporta u gradu i pomogao djeci da imaju više sportskih sadržaja u školi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije