Obrazovanje

Počinje upis na fakultete

Počinje upis na fakultete
Počinje upis na fakultete

BANJALUKA - Budući studenti koji su ove godine završili srednju školu mogu da počnu sa pripremom dokumentacije za upis na fakultete na državnim univerzitetima u Republici Srpskoj, s obzirom na to da je konkurs za upis otvoren i da će trajati od 17. do 27. juna.

Mjesta ima za 7.249 redovnih i vanrednih studenata, a polaganje prijemnih ispita je 30. juna, dok će rezultati biti objavljeni 4. jula.

Inače, najviše mjesta na Banjalučkom univerzitetu otvoreno je na Pravnom fakultetu, i to 350, zatim na Filozofskom, gdje je na šest smjerova otvoreno 345 mjesta za buduće studente, te na Ekonomskom i Prirodno-matematičkom fakultetu, gdje će priliku za studije dobiti po 340 studenata.

Kada je u pitanju Univerzitet u Istočnom Sarajevu, najviše mjesta otvoreno je   na Filozofskom fakultetu u Palama, gdje će priliku da izučava 17 smjerova dobiti 588 studenata, kao i na Ekonomskom fakultetu, gdje je otvoreno 330 mjesta.

Pravoslavni bogoslovski fakultet u Foči ima u planu upis 150 studenata, Visoka medicinska škola u Prijedoru 280, a Visoka škola za turizam i hotelijerstvo u Trebinju ukupno 70 studenata.

Školovanje o trošku države biće obezbijeđeno za 2.765 studenata, dok pomoć kroz sufinansiranje može očekivati njih 3.326.

"Prijavljivanje kandidata u drugom upisnom roku, koji će sprovesti organizacione jedinice visokoškolskih ustanova koje u prvom roku ne upišu planirani broj studenata, trajaće od 25. do 29. avgusta, dok će kvalifikacioni ispit biti održan 1. septembra, a rezultati objavljeni 5. septembra", navodi se u konkursu.

Podsjećamo, prije objavljivanja konkursa prethodio je niz sastanaka na relaciji dva univerziteta - Ministarstvo prosvjete i kulture, ali i poslodavaca, kako bi upisna politika bila usklađena sa tržištem rada i njegovim potrebama.

Pojedini fakulteti bili su nerealni u svojim zahtjevima pa su predlagali upis zanimanja za kojima na Zavodu za zapošljavanje ne postoji gotovo nikakva potražnja, a to su prije svega profesori fizičkog vaspitanja, pravnici, ekonomisti i učitelji.

S druge strane, prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS, najveći deficit kada je prosvjeta u pitanju je profesora fizike i matematike, pa je konkursom otvoreno 235 mjesta za studente koji se odluče za ove pozive.

Konkursi za većinu privatnih univerziteta i fakulteta već su objavljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije