Obrazovanje

Počinju popravni ispiti: Dvojku love hiljade đaka

Počinju popravni ispiti: Dvojku love hiljade đaka
Foto: N.N. | Dvojku love hiljade đaka

BANJALUKA - U osnovnim i srednjim školama RS na popravni ispit izlazi 4.548 đaka koji se ovih dana pripremaju za polaganje, potvrđeno je "Nezavisnim" iz Pedagoškog zavoda Republike Srpske.

Kada su u pitanju osnovne škole, dvojci se nada 1.245 učenika, a na popravni ispit izlazi i 3.303 srednjoškolaca.

Najveća "boljka" i ove godine đacima su matematika, fizika, jezici, među kojima i maternji, te stručni predmeti.

"U RS je 13. avgusta počela pripremna nastava za učenike koji su upućeni na popravni ispit. Škole su obavezne da organizuju po pet dana, odnosno po 10 časova pripremne nastave iz svakog predmeta iz kojeg su učenici upućeni na popravni ispit. Po završetku će se organizovati polaganje popravnog ispita, a prije toga škole su obavezne da o tome obavijeste Prosvjetnu inspekciju i Republički pedagoški zavod", navode iz Republičkog pedagoškog zavoda.

Najviše osnovaca na popravnom je iz banjalučke regije, njih 220, koji na vrijeme nisu savladali gradivo iz fizike i matematike. Škola koja ima najviše đaka na popravnom je banjalučka Osnovna škola "Branko Radičević", koja prošle godine nije imala đaka na popravnom ispitu, ali ove godine matematika i fizika su kumovale da budu najbrojniji, posebno oni iz osmog razreda.

"Još danas je pripremna nastava, a sutra i prekosutra su im ispiti, tako da imaju još jednu sedmicu da odmore do škole", kaže Darija Mićić, direktor OŠ "Branko Radičević".

Dragana K., majka osnovke koja je na popravni upućena iz engleskog jezika, kaže da je to za porodicu veliki stres.

"Cijelo ljeto smo posvećeni popravnom i svima nam je teško palo jer ne znamo hoće li ponavljati godinu. Ona se, valjda, zbog nezrelih godina bolje nosi s tim jer još je dijete i nije svjesna da ju i djeca mogu zadirkivati ako obnovi godinu. Znate, djeca znaju biti nekada i surova. Posljednji mjesec išla je na privatne časove, a sada ide na pripremnu nastavu. Samo da to prođe jer i ja strahujem od nastavnice, koja je prilično teška, a vjerujete, više nisam sigurna ni da li je moje dijete dovoljno naučilo", priča zabrinuta majka ove osnovke.

Što se tiče srednjih škola, najviše učenika na popravnom ispitu je takođe iz banjalučke regije (1.287), zatim Istočnog Sarajeva (447) i Trebinja (349). Najviše se pripremaju za ispite iz matematike, srpskog jezika i stručnih predmeta.

Duško Ðurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Semberije, kazao je da je više đaka na popravnim  ispitima nego godinu dana ranije.

"Najviše učenici na popravni idu iz stučnih predmeta, a dešava se da i godinu izgube zbog toga", kazao je Ðurić i dodao da je najviše đaka koji idu na popravni  iz Tehničke škole "Mihajlo Pupin" iz Bijeljine.

Nova školska godina 2018/2019. u svim školama u Republici Srpskoj počinje 3. septembra.

Broj đaka na popravnom ispitu

  • 2016.     5.438
  • 2017.     4.483
  • 2018.     4.548

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije