Obrazovanje

Pod lupom ustanove za obrazovanje odraslih

Pod lupom ustanove za obrazovanje odraslih
Foto: N.N. | Pod lupom ustanove za obrazovanje odraslih

BIHAĆ - Ministarstvo obrazovanja USK planira u narednom periodu prečešljati sve ustanove u ovom kantonu koje se bave obrazovanjem i prekvalifikacijom odraslih osoba, kako bi se uvelo više reda i kontrole u ovoj oblasti.

Prema riječima resornog ministra Darmina Omerdića, to se, prije svega, odnosi na izmjenu važećih zakonskih propisa kojima se reguliše njihov rad, kako bi se što više suzio prostor za manipulacije i nepravilnosti. Unsko-sanski kanton je prvi u Federaciji BiH donio Zakon o obrazovanju odraslih osoba, a trenutno u ovom kantonu djeluje 40 ustanova koje vrše kvalifikacije i prekvalifikacije za različita zanimanja.

"Nažalost, moramo konstatovati kako aktuelni Zakon o obrazovanju odraslih osoba USK ima dosta nedorečenosti i pravnih praznina. Neke od ustanova koriste i zloupotrebljavaju takvo stanje", kazao je Omerdić.

Procjenjuje se kako je u protekle četiri godine kroz te ustanove prošlo više od osam hiljada osoba, a jedan od najvećih nedostataka je nepostojanje jedinstvenog informatičkog sistema za praćenje njihovog rada.

Prema riječima Sene Družić, predstavnice Uprave za inspekcijske poslove USK, u posljednjih pet godina evidentiran je veliki broj zakonskih nepravilnosti u tim ustanovama.

"Bilo je čak i takvih koji nisu imali potrebno odobrenje za rad koje izdaje resorno ministarstvo. Mi smo neke pečatili, zabranjivali im rad i pokušali ih uvesti u zakonske okvire", kaže Družićeva.

Prema njenim riječima, u proteklih pet godina protiv vlasnika takvih ustanova podneseno je osam krivičnih prijava, a u jednom slučaju Tužilaštvo USK je podiglo optužnicu.

Potvrdila je kako u posljednje vrijeme iz stranih zemalja, gdje trenutno žive i rade građani sa ovih prostora, stiže sve više zahtjeva o provjeri diploma.

U Ministarstvu obrazovanja USK su potvrdili kako su pomenute aktivnosti motivisane nedavnim slučajem kupovine diplome koji je izazvao veliko interesovanje javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije