Obrazovanje

Podrška obrazovanju Roma u Tuzli

Podrška obrazovanju Roma u Tuzli
Foto: Grad Tuzla | Podrška obrazovanju Roma u Tuzli

TUZLA - Gradonačelnik Tuzle, Zijad Lugavić, prisustvovao je svečanom potpisivanju ugovora sa 67 korisnika stipendija romske nacionalnosti. Događaj je organizovalo Udruženje Roma “Euro Rom” iz Tuzle, a održan je u Plavoj sali JU Bosanski kulturni centar u Tuzli.

Gradonačelnik Lugavić je istaknuo podršku Grada Tuzle ovom projektu stipendiranja Roma i poticanja njihovog obrazovanja u osnovnoj i srednjoj školi. Takođe, naglasio je da Grad Tuzla radi na u inkluziji Roma u predškolske ustanove, naročitu u predškolsku ustanovu “Naše dijete”  ističući želju da se Romi što više uključe u sve sfere društva.

“Želimo da Romi što više budu uključeni u sve segmente našeg društva, i mislim da smo u Tuzli napravili najveći iskorak od svih sredina u Bosni i Hercegovini. Kada govorimo o inkluziji, Romi su u našem gradu zaista doživjeli potpunu inkluziju. Danas, u razgovorima s romskim udruženjima, ne postavlja se pitanje da li će Romi ići u osnovnu školu, već koju srednju školu će izabrati, što je jasan dokaz velikog napretka koji smo ostvarili“, rekao je gradonačelnik i dodao:

„Posebno me raduje činjenica da imamo nekoliko profesora doktora nauka romske nacionalnosti u našem gradu, što još jednom potvrđuje da su Romi neizostavan dio našeg društva. Također, Tuzla je prva jedinica lokalne samouprave koja je osigurala zagarantovano mjesto za nacionalne manjine u svom gradskom vijeću. S obzirom na visok postotak Roma u našem gradu, što im omogućuje da budu izabrani na izborima i da na taj način u potpunosti predstavljaju romsku populaciju, promovišu njihovu kulturu, jezik, različitost i običaje“.

Ugovore je potpisalo 67 korisnika stipendija romske nacionalnosti, od kojih 51 učenik koji redovno pohađa srednju školu u školskoj 2023/2024 godini na području Tuzlanskog kantona i 16 studenata, koji su redovno upisani na fakultete/univerzitete na području cijele Bosne i Hercegovine u akademskoj 2023/2024 godini.

Udruženje Roma “Euro Rom” Tuzla je za tri projekta potpisalo Memorandum o saradnji sa Ministarstvom obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, koje im takođe pruža podršku u inkluziji obrazovanja Roma. Projekti, ukupne vrijednosti od oko 1.000.000,00 KM, finansiraju se od strane Evropske unije (EU) i Romskog obrazovnog fonda (REF), a realizuju se u okviru regionalnog projekta “Regionalna akcija EU za obrazovanje Roma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije