Obrazovanje

Pop blagoslovio novi hrvatski ratni brod

Pop blagoslovio novi hrvatski ratni brod
Foto: Screenshot | Pop blagoslovio novi hrvatski ratni brod
N.N.

Prototip obalnog ophodnog broda Hrvatske ratne mornarice (HRM), koji je izgrađen u Brodosplitu, na svečanosti u kasarni Admiral flote Sveto Letica - Barba u splitskoj Lori zvanično je dobio ime Omiš, a obavljena je i njegova primopredaja.

Primopredaji ratnog broda prisustvovao je vojni ordinarij msgr Jure Bogdan, koji ga je blagoslovio.

Brod je dugačak 43,25 metara, opremljen je automatskim topom promjera 30 milimetara i dvjema strojnicama promjera 12,7 milimetara, a ima i četiri ručna prenosna protivvazdušna raketna sistema.

Ministar odbrane i izaslanik predsjednice i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Damir Krstičević, istakao je da brod svojim karakteristikama unapređuje sposobnost Obalne straže.

"Tehničkom opremljenošću i plovnim karakteristikama ovaj obalni ophodni brod znatno će unaprijediti sposobnosti Obalne straže Republike Hrvatske u provedbi zadaća stalnog nadzora teritorijalnog mora i zaštićenog obalno-ribolovnog pojasa Republike Hrvatske", rekao je Krstičević.

Istakao je da je posebno srećan što je taj brod proizvod hrvatske brodogradnje, čime su Ministarstvo odbrane i Hrvatska vojska još jedanput pokazali kako su generatori privrednog razvoja i važan partner hrvatskim firmama.

"Ovaj projekt omogućuje Brodosplitu i izlazak na dio svjetskog tržišta na kojem do sada nije bio zastupljen, a u Ministarstvu obrane imat će, kao i ostali pripadnici obrambene industrije, punu potporu", dodao je Krstičević.

Po njegovim riječima, Hrvatska vojska je usred procesa prilagođavanja novim bezbjednosnim izazovima koji zahtijevaju unaprjeđenje i dodatni razvoj sposobnosti.

"Kao što je Jadransko more sa svojim prirodnim bogatstvima i prometnim tranzicijskim pravcima važan dio Republike Hrvatske, tako i Hrvatska ratna mornarica mora biti važna grana Hrvatske vojske upravo kako bi mogla jamčiti sigurnost na Jadranskom moru", poručio je Krstičević.

(Index.hr)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije