Obrazovanje

Poskupljuje školarina na fakultetima?

Poskupljuje školarina na fakultetima?
Poskupljuje školarina na fakultetima?

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da će Vladi biti predloženo povećanje školarine na javnim visokoškolskim ustanovama za 13 odsto, što znači da bi umjesto dosadašnjih 440 KM na osnovnim studijma cijena semestra iznosila 500 KM.

On je novinarima u Banjaluci rekao da su univerziteti i fakulteti ove godine dosta realnije kreirali upisnu politiku kada je riječ o broju svršenih srednjoškolaca, što je najznačajnija razlika u odnosu na raniji period, te naveo da je umjesto 13.500 planiran upis gotovo 6.000 studenata. 

"Na nekim fakultetima smo ukinuli trogodišnje studijske programe i povećali smo kvote na fakultetima koji daju veće mogućnosti za zaposlenje", kaže Malešević. 

On je ocijenio da će za upis biti najpopularniji programi koji se odnose na informacione tehnologije. 

"Ove godine ćemo i u srednje škole uvesti takvo zanimanje i mislim da će za to biti puno zainteresovanih", kaže Malešević. 

On je naveo da ove godine neće biti upisa u one studijske programe koji u prošloj godini nisu imali dovoljan broj studenata. 

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga najavio je da će 14. juna biti objavljene upisne kvote za fakultete, dok će 26. juna biti organizovano polaganje prijemnih ispita. 

"Broj studijskih programa na Univerzitetu ostaje isti. Imamo novi smjer na Šumarskom fakultetu - Drvna prerada, kao i novi Fakultet bezbjednosti", kaže Mataruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije