Obrazovanje

Poslodavci poručuju đacima da će imati pune ruke posla

Poslodavci poručuju đacima da će imati pune ruke posla
Foto: Sanja Čakarević | Poslodavci poručuju đacima da će imati pune ruke posla

DOBOJ - Privatne agencije, javna preduzeća i pravosudne institucije otvorile su vrata đacima Ekonomske škole kako bi na praktičnoj nastavi kroz prste provukli fakture, naloge, zavirili u blagajnu i pripremili se za budući posao.

"Pohađam praktičnu nastavu u 'Vodovodu'. Ja sam smjer ekonomski tehničar. Idem već mjesec dana. Bili smo na blagajni, radimo neka knjiženja koja možemo, koliko možemo, objašnjavaju nam i dosta toga se može naučiti. Praktična nastava u školi je drugačija zato što je tu profesor i, recimo, mi dosta poznajemo profesore i znamo kako s njima, a kada smo došli u preduzeće, mnogo je drugačije. Prvo knjiženje nije isto kao u školi, dosta je slično, ali ima nekih izmjena, a i drugačiji je odnos u preduzeću", ispričala je Neda Stanojević, učenica četvrtog razreda.

U zavisnosti od kapaciteta firme, od dva do osam učenika trećeg i četvrtog razreda obavlja praksu.

"Ovo je početak, poslije toliko godina, od prije rata da se praktična nastava izvodi u Ekonomskoj školi. Imamo 16 preduzeća, 48 za sada učenika na praktičnoj nastavi. Nadamo se da ćemo zadržati i proširiti i preduzeća i broj učenika na praktičnoj nastavi", kazao je Zoran Todorović, koordinator praktične nastave.

"Za sada smo podijelili učenike, oni idu u kraćem vremenskom periodu, to su dva školska časa u toku dana i zanimanja su ekonomski tehničar i poslovno-pravni tehničar", izjavila je Tijana Vasiljević Stokić, direktorica Ekonomske škole.

Nakon potpisivanja ugovora sa školom, poslodavci poručuju da će đaci imati pune ruke posla.

"Prvo ih upoznajemo s dokumentacijom, kako to funkcioniše, na koji način, fakture, odlaganje dokumentacije, pišu čak i blagajnu, uopšte dajemo im priliku da sami svojom rukom bukvalno odrade neke dijelove posla koje mogu za sada, za početak. Naravno, ne možemo im davati složene stvari", navela je Ljiljana Zečević, vlasnica knjigovodstvene agencije koja na praksi ima dva đaka.

"Ekonomska škola je kandidovala kod nas, čini mi se, četiri učenika koji će obavljati praksu. Ići će u naš sektor za finansije, proći će kroz računovodstvo, kroz javne nabavke, kroz sve one sektore kojima raspolaže Dom zdravlja", kaže Vladimir Marković, direktor Doma zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije