Obrazovanje

Potpisan memorandum o razumijevanju Univerziteta u Banjaluci i UNDP-a

Potpisan memorandum o razumijevanju Univerziteta u Banjaluci i UNDP-a
Foto: Srna | Potpisan memorandum o razumijevanju Univerziteta u Banjaluci i UNDP-a

BANJALUKA - Memorandum o razumijevanju između Univerziteta u Banjaluci i Razvojnog programa UN (UNDP), koji je danas potpisan, omogućiće da se izgradi veće partnerstvo i saradnja ove visokoškolske ustanove i međunarodne organizacije.

Memorandum su potpisali rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Stelijana Nedera.

Gajanin je rekao da je Univerzitet u Banjaluci i njegove članice učestvovale u nizu projekata koje je finansirao ili kofinansirao UNDP, te će se potpisivanjem sporazuma ta saradnja značajno unaprijediti.

"Niz projektnih aktivnosti se planira sprovoditi u narednom periodu, a Univerzitet će zauzeti značajno mjesto, a to su prije svega naučnoistraživački i inovativni projekti", rekao je Gajanin.

Ona je naveo da bi ti projekti, osim profesora i nastavnika, uključivali i mlade istraživače koji bi dali odgovarajuća inovativna idejna rješenja.

"Univerzitet će u direktnoj saradnji sa predstavnicima UNDP-a predlagati odgovarajuće inicijative i projektne zadatke, a jedan od najznačajnijih je izgradnja prvog naučno-tehnološkog parka u Republici Srpskoj, koji će biti smješten u kampusu", rekao je Gajanin.

Nedera je rekla da će potpisivanje ovog memoranduma omogućiti da se izgradi veće strukturno i strateško partnerstvo, u kojem će u programima UNDP-a učestvovati osim fakulteta, da se izgrade i nove inicijative.

"Fakulteti Univerziteta u Banjaluci imaju iskustva u radu na projektima UNDP-a i zahvaljujući uspješnim rezultatima u okviru toga, uvjereni smo da možemo da se i dalje oslonimo na to iskustvo i da ga nadograđujemo na temelje koje smo postavili", rekla je Nederova.

Ona je navela da je cilj da se unaprijedi rad na istraživanju i radu na inovacijama, kao i na većem uključivanju mladih u programe rada UNDP-a.

"Rad kroz partnerstva na istraživanju i inovacijama su od ključnog značaja kada je riječ o postizanju dugoročnih ciljeva koji se odnose na dugoročni razvoj", rekla je Nederova.

Ministar za naučotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević rekao je da će se potpisivanjem sporazuma uspostaviti dobar okvir za buduću saradnju, kao i realizaciju inicijativa koje će proisteći iz te saradnje.

On je rekao da je jedan od tih inicijativa, koja je među prioritetima, izgradnja naučno-tehnološkog parka u Banjaluci, a za šta su opredijeljeni Vlada i institucije Srpske.

"Opredijeljeni smo da pržimo finansijsku, logističku i svaku drugu podršku uspostavljanju jednog takvog novog eko-sistema u Srpskoj, a za koji mislimo da bi mogao da bi značajno mogao da doprinese razvoju društva kojem se svi nadamo", rekao je Rajčević.

On je ocijenio i da će uspostavljanje takvog sistema, baziranog na inovacijama, nauci, tehnologiji, te preduzetništvu mladih, doprinijeće manjem odlivu te populacije.

Rajčević je naveo da je okrugli sto pod nazivom "Ključne funkcije i očekivane koristi od uspostavljanja naučno-tehnološkog parka u Banjaluci" prilika da se razmijene iskustva sa kolegama iz Srbije o radu ovog parka u Beogradu.

"Čast nam je da ugostimo predstavnike Naučno-tehnološkog parka Beograd, koja će nam prenijeti svoja iskustva, jer znamo koliko je Srbija napredovala u digitalnoj ekonomiji i digitalnim inovacijama, te ćemo svakako pratiti Srbiju u svim koracima koje je ostvarila", rekao je Rajčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije