Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Potpisan sporazum: Kina obezbjeđuje nastavnike za kineski jezik

Potpisan sporazum: Kina obezbjeđuje nastavnike za kineski jezik
Foto: Srna | Potpisan sporazum: Kina obezbjeđuje nastavnike za kineski jezik
Srna

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i ambasador Kine u BiH Đi Ping potpisali su danas u Banjaluci Sporazum o obezbjeđivanju nastavnika kineskog jezika, za pet škola u kojima će se ovaj jezik izučavati fakultativno.

Trivićeva je navela da je resorno ministarstvo u prethodnom periodu stvaralo uslove za izučavanje kineskog jezika u osnovnim i srednjim školama u Srpskoj, te da su učenici u velikom broju pokazali interesovanje za učenje ovog jezika.

"U pet osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj biće organizovano izučavanje kineskog jezika kroz vannastavne, odnosno sekcijske aktivnosti, a program finansira Kina opremanjem učionica i obezbjeđenjem nastavnog kadra", rekla je Trivićeva novinarima.

Ona je dodala da su ove aktivnosti već počele putem pilot projekta u ovim školama, te da Sporazumom program zvanično počinje od naredne školske godine.

"Riječ je o specijalizovanim programima koji su prilagođeni i uzrastu i načinu učenja kineskog jezika na jednostavniji i lakši način", rekla je Trivićeva.

Ovo je nastavak saradnje sa Kinom i jedan od načina da se šire kulturološke veze izučavanjem kineskog jezika.

Đi je naveo da Sporazum predstalja novu priliku za povezivanje i uspostavljanje saradnje između Kine i Republike Srpske, koja je naročito ojačana u prethodnom periodu.

"Zato nam treba više studenata koji znaju kineski jezik, te svrha ovog sporazuma jeste da doprinese da ostvarimo taj cilj, uvođenjem kineskog jezika u škole u Srpskoj", rekao je Đi.

On je dodao da je izučavanje kineskog jezika karta za budućnost mladima, kako za zapošljavanje, tako i za doprinos jačanju kulturne razmjene.

"U Republici Srpskoj imamo Konfucijev institut na Univerzitetu u Banjaluci, kao i katedru za kineski jezik na Univerzitetu Istočno Sarajevo, te se u četiri škole održavaju časovi kineskog jezika", rekao je Đi.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije