Obrazovanje

Potpisan sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između UPS-a i "Lanaca"

Potpisan sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između UPS-a i "Lanaca"
Foto: Jelena Đurđević | Potpisan sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji između UPS-a i "Lanaca"

BANJALUKA - Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji u oblasti naučnoistraživačke, stručne i obrazovne djelatnosti potpisan je danas između Univerziteta za poslovne studije (UPS) i kompanije "Lanaco".

Radovan Klincov, rektor na UPS-u, nakon potpisivanja sporazuma sa Nebojšom Ninićem, generalnim menadžerom kompanije "Lanaco", rekao je da ovaj sporazum predviđa sprovođenje aktivnosti kao što su saradnja kroz razmjenu znanja i iskustava i unapređenje uspješnosti u ostvarivanju ciljeva.

"Podrazumijeva i zajedničko učešće i korišćenje dobijenih rezultata na međunarodnim, domaćim i internim naučnoistraživačkim i razvojnim projektima, zajedničko učešće u organizaciji stručnih i naučnih skupova, te saradnju na poslovima izdavanja naučnih stručnih časopisa, knjiga i drugih publikacija", rekao je Klincov.

Prema njegovim riječima, oni su u kompaniji "Lanaco" prepoznali kvalitet kada je u pitanju IT sektor te da mogu svojim studentima pružiti praksu, a sve u cilju boljeg kvaliteta obrazovanja.

"Ovaj sporazum će biti značajan i zbog toga što ćemo kroz naš zajednički razvoj i unapređenje pružati pomoć u razvoju kadrova kroz različite vidove stipendiranja i stručnog osposobljavanja i usavršavanja", istakao je Klincov.

Dodao je da se nada da će se studenti odabirom najboljih kadrova truditi te zadovoljiti potrebe privrede, a posebno kompanije "Lanaco" ili neke druge.

"Nadam se da ćemo u ovoj oblasti, kada je u pitanju visoko obrazovanje, biti prepoznati i da ćemo biti brend u IT sektoru", rekao je Klincov.

Nebojša Ninić, generalni menadžer kompanije "Lanaco", kazao je da će ovaj sporazum omogućiti školovanje IT stručnjaka za čijim kadrom trenutno vlada nedostatak u RS i BiH.

"Veliki je nedostatak ovog kadra, a kapaciteti za obrazovanje su mali, a i pored toga nema kvaliteta u postojećim univerzitetima i ne pridaje se značaj obrazovanju IT stručnjaka", rekao je Ninić.

Dodao je da mu je drago što je Univerzitet za poslovne studije prepoznao važnost povezivanja sa najvećom informatičkom firmom u BiH, te da će i "Lanaco" i UPS imati veliku korist.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije