Obrazovanje

Povećan broj kandidata na prvom upisnom roku na oba univerziteta u RS

Povećan broj kandidata na prvom upisnom roku na oba univerziteta u RS
Foto: Srna | Povećan broj kandidata na prvom upisnom roku na oba univerziteta u RS

BANJALUKA - Na oba univerziteta u Republici Srpskoj povećan je broj kandidata na prvom upisnom roku, a Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo istrajaće u sprovođenju reforme visokog obrazovanja, izjavio je resorni ministar Srđan Rajčević.

Rajčević je izrazio zadovoljstvo povećanjem broj kandidata na prvom upisnom roku što je rezultat ispravno vođene politike u ovoj oblasti, koja se odnosi na date mogućnosti poput besplatnog školovanja za sve redovne studente sa čim će se, kako je obećao, nastaviti.

On je istakao da je cilj reforme visokog obrazovanja da se obezbijedi njegov bolji kvalitet, a samim tim i bolje kompetencije studenata.

Rajčević je naveo da je plan da se ide i u pravcu revizije studijskih programa, da bi se ustanovilo koji su perspektivni, a koji nisu, gdje postoje poteškoće, kao i koje je studentske programe potrebno inovirati.

"Sa rukovodstvima oba javna univerziteta ćemo raditi analizu studijskih programa i na osnovu toga dobiti određene zaključke", rekao je Rajčević novinarima u Banjaluci.

On je napomenuo da na određenim studijskim programima postoji zainteresovanost studenata iz Srbije, ali i međunarodnih studenata.

"To je značajan iskorak ka principu internacionalizacije koji zagovaramo, jer želimo da sistem visokog obrazovanja Srpske bude atraktivan domaćim, regionalnim i međunarodnim studentima i kretaćemo se u tom pravcu", istakao je Rajčević.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin zadovoljan je brojem prijavljenih kandidata i očekuje da će nakon drugog upisnog roka biti popunjena budžetska mjesta.

On je naveo da su studenti i ove godine najviše zainteresovani za studijski program medicine na Medicinskom fakultetu, zatim na studijskim programima informatika i računarstvo na Elektrotehničkom fakultetu, kao i na Filozofskom fakultetu na odsjeku psihologije.

"Nešto veća zainteresovanost ove godine je i na Akademiji umjetnosti, kao i Prirodno-matematičkom fakultetu, a zadovoljni smo i koliko su studenti zainteresovani za Ekonomski i Pravni fakultet", rekao je Gajanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije