Obrazovanje

Poziv budućim studentima da se upišu na studije srpskog jezika

Poziv budućim studentima da se upišu na studije srpskog jezika
Foto: Arhiva | Poziv budućim studentima da se upišu na studije srpskog jezika

BANJALUKA - Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir izjavio je da u akademskoj 2024/25. godini očekuje blagi porast broja studenata, te pozvao buduće studente da se upišu na studije srpskog jezika.

"Pozivam studente da se upisuju na nacionalne identitetske discipline poput srpskog jezika i istorije, a Srpska će se u narednom periodu potruditi da ti ljudi imaju još bolji status i u društvu i tokom studiranja, a i u procesima nakon studiranja kada je riječ o zaposlenju", istakao je Budimir.

On je podsjetio da su školovanje i smještaj u studentskim centrima u Srpskoj besplatni, kao i da ima dovoljno mjesta za studente koji redovno studiraju u Banjaluci, Palama, Zvorniku, Trebinju i Foči.

Prema njegovim riječima, na dva javna univerziteta u Srpskoj ima dovoljno mjesta po upisnim kvotama za studente za skoro sva zanimanja.

"Po svim studijskim programima koji su akreditovani ima dovoljan broj mjesta. Određen broj interesovanja je, kao i svake godine za pojedine fakultete, kao što je Medicinski, te studijski program Psihologija na Filozofskom fakultetu", dodao je Budimir.

Budimir je rekao da su važne i fundamentalne, egzaktne i tehničke nauke, te da je proteklih godina bilo veće interesovanje budućih studenata za ove studije.

On je naveo da na prijemnim ispitima u ovoj akademskoj godini očekuje dovoljan broj studenata, pogotovo na prirodnim, tehničkim i društvenim naukama.

"Na određenim fakultetima sve je veći broj stranih studenata. Medicinski fakultet u Foči već ima više od 300 studenata koji studiraju iz raznih dijelova svijeta. Ove godine i tu očekujemo više od 100 novih studenata koji će doći, zbog čega i pravimo Studentski centar 'Boriša Starović' i proširujemo njegove kapacitete", naglasio je resorni ministar, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije