Obrazovanje

Praksa idealna prilika da se zaljubite u svoju profesiju

Praksa idealna prilika da se zaljubite u svoju profesiju
Foto: Ustupljena fotografija | Praksa idealna prilika da se zaljubite u svoju profesiju

Studenti na praksi pronalaze usmjerenja kojima žele da se bave po završetku fakulteta i zbog toga sam zahvalna na šansi koja mi je pružena da se u životu bavim onim čime sam željela tokom studiranja.

Kazala je ovo za "Nezavisne novine" Ivana Stupar, inženjer u službi kontrole kvaliteta u "Banjalučkoj pivari", koja je govorila o važnosti prakse koju studenti obavljaju, kao što je ona svoju praksu imala u "Pivari" kao jednoj od najvećih i najznačajnijih banjalučkih kompanija.

Kako je Stuparova istakla, upravo su prakse idealan način da se studenti upoznaju sa praktičnim dijelom svoje profesije, da steknu nova znanja, poznanstva i shvate šta znači raditi u većem kolektivu.

NN: Kako i kada je počela Vaša saradnja sa "Banjalučkom pivarom"?

STUPAR: Moja priča u "Banjalučkoj pivari" počinje 2018. godine, kada je na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, gdje sam studirala, objavljen konkurs za vodiča kroz pogon proizvodnje u "Pivari", kao vid stručne prakse.

NN: Da li ste se i ranije, tokom studija, interesovali za pivarstvo?

STUPAR: Pivarstvo mi je bilo naročito interesantna grana prehrambene industrije, na koju se, nažalost, na fakultetu nismo mnogo bazirali. Upravo zbog toga mi je praksa u "Pivari" bila idealna prilika da se približim procesu proizvodnje piva, naučim nešto novo, posebno kada je riječ o praktičnom znanju, kao i da se upoznam sa samom "Pivarom" kao jednom od najbitnijih kompanija u Banjaluci. Na moju veliku sreću, nakon obavljenih razgovora odlučeno je da ja budem jedan od vodiča kroz proces proizvodnje te da posjetioce "Pivare" provodim kroz pogon i upoznajem ih s onim šta mi to i na koji način stvaramo u "Banjalučkoj pivari".

NN: Kakva znanja ste stekli tokom prakse u "Banjalučkoj pivari"?

STUPAR: Tokom rada, kroz vođenje posjetilaca, upoznala sam se s procesom proizvodnje i vidjela kako funkcioniše jedna velika kompanija. Pored toga, rad u "Pivari" me naučio i druge vrijedne vještine kao što je vještina javnog izlaganja i komunikacije sa ljudima, što sam, s ponosom mogu reći, vrlo brzo savladala. Znanje koje sam stekla na ovoj praksi uspjela sam iskoristiti i za svoj diplomski rad jer mi je tema bila "Pivo gornjeg vrenja".

NN: Da li Vam je i na koji način posao u "Banjalučkoj pivari" pomogao u profesionalnom osavremenjavanju i sticanju novih znanja i vještina, ali i poznanstava?

STUPAR: Svakako, takav posao je bio baš ono čime sam tokom studiranja željela da se bavim. Kroz trogodišnje iskustvo u ovoj službi detaljnije sam izučila proces proizvodnje piva i sve aspekte kvaliteta sirovina koje koristimo u proizvodnji, međuproizvoda koji na kraju rezultiraju konačnim proizvodom, izvanrednim pivom. Na fakultetu sam stekla osnovno znanje, kako teoretsko tako i praktično, o analizama i značaju kontrole kvaliteta u prehrambenoj industriji, dok sam u "Pivari" kroz svakodnevni rad na mikrobiološkim, fizičkohemijskim i senzornim analizama dopunila i obogatila svoje znanje o pivu i pivarstvu. Ovdje nisam stekla samo nova znanja i jedinstveno iskustvo, tu sam upoznala i divne ljude koji su me zaista vrlo brzo primili u svoj kolektiv. Uz njihovu svakodnevnu pomoć i korisne savjete brže sam uspijevala da savladam radne izazove i na tome sam im zaista zahvalna.

NN: Koliko su stručne prakse, kao ona koju ste Vi imali u "Banjalučkoj pivari", bitne za edukaciji studenata?

STUPAR: Sada, sa tri godine radnog iskustva na mjestu inženjera, mogu da kažem da je stručna praksa u industriji veoma bitna stavka za svakog studenta. Na praksi studenti imaju mogućnost da unaprijede već postojeća i steknu nova znanja i iskustva. Studenti na praksi pronalaze i usmjerenje kojim žele da se bave po završetku fakulteta. Zahvalna sam na šansi koja mi je pružena da se u životu bavim onim čime sam željela tokom studiranja. Nadam se da će i drugi studenti imati mogućnost da prođu praksu kao što sam ja, te da postanu dio ove velike i jedinstvene zajednice.

Bend "Van Gogh" u "Banjalučkoj pivari"

Posjete poznatih ličnosti u "Banjalučkoj pivari" posebno su iskustvo, a kako je istakla Stupareva, upravo ti trenuci najduže ostaju zapamćeni.

"Tokom svog rada sam imala zadovoljstvo da upoznam i ugostim poznate ličnosti, među kojima je i poznati bend 'Van Gogh'. To je zaista bilo zanimljivo i jedinstveno iskustvo koje vjerovatno nikada neću zaboraviti", rekla je Stuparova. (PROMOCIJA)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije