Obrazovanje

Praksa se od poslodavaca preselila u školske kabinete

Praksa se od poslodavaca preselila u školske kabinete
Foto: Arhiva | Uprkos plaćenoj praksi učenici nisu bili zainterosovani za praktičnu nastavu

BANJALUKA - Uprkos teškoj godini koja je iza nas, srednjoškolci u Republici Srpskoj imali su priliku za pohađanje praktične nastave kod poslodavaca, te iako je praksa u nekim školama bila plaćena nije bilo zainterosovanih đaka.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske navode da su učenici srednjih škola većim dijelom imali priliku za obavljanje praktične nastave te da su izuzetak bile medicinske škole. Dodali su da u školskoj 2021/22. godini uz preporuku Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i medicinskim školama je omogućeno da obavljaju praktičnu nastavu u zdravstvenim ustanovama u kojima za to postoje uslovi, uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

"Kada je riječ o izvođenju praktične nastave u vrijeme korona virusa, nije mogla da se odvija kod poslodavaca. Međutim, učenicima je omogućeno da praktičnu nastavu imaju u kabinetima i radionicama te samim tim nisu bili uskraćeni za potrebno znanje", navode iz Ministarstva za "Nezavisne novine".

Saša Trivić, direktor "Krajina klasa" Banjaluka, kazao je da su u toku prošle godine održavali praktičnu nastavi, ali da nisu imali zainteresovanih đaka. 

"Uprkos plaćenoj praksi koju imamo, učenici nisu zainterosovani za praktičnu nastavu, te smo lani imali samo jednog učenika na praksi", kazao je Trivić. 

Smatra da poslodavci nisu krivi za neizvođenje praktične nastave, jer su uprkos pogoršanoj epidemiološkoj situaciji imali praksu za one koji su to željeli.

Direktor banjalučke Poljoprivredne škole Bojan Bakal kazao je za "Nezavisne novine" da su učenici redovno kroz nastavni proces imali praktičnu nastavu, u zavisnosti od godine koju slušaju.

"Učenici prvog i drugog razreda su imali prilku da praktičnu nastavu pohađaju u školi, a učenici trećeg i četvrtog razreda imali su praksu van škole tamo gdje imamo potpisane ugovore s poslodavcima", kazao je Bakal.

Mirko Jović, direktor Medicinske škole Banjaluka, kazao je za "Nezavisne novine" da učenici nisu imali priliku za obavljanje praktične nastave na UKC RS, ali da su prakatičnu nastavu organizovali u školskim kabinetima.

"Praktičnu nastavu organizujemo u školskim kabinetima, gdje profesori koriste razne metode i sredstva da im se nadomjesti nedostatak bolničkog prostora" kazao je Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije