Obrazovanje

Pravopis izborni predmet studentima srpskog jezika

Pravopis izborni predmet studentima srpskog jezika
Foto: Jelena Đurđević | Pravopis izborni predmet studentima srpskog jezika

BANJALUKA - Ortografija (pravopis) je izborni predmet na Katedri za srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, potvrđeno je na ovom fakultetu, a to je, smatra više profesora, greška i nedostatak u nastavnom planu i programu jer bi trebalo da bude obavezan predmet.

Ukoliko ne izaberu ortografiju studenti srpskog jezika i književnosti bi, sudeći prema silabusu ovog predmeta, mogli biti uskraćeni za detaljnije izučavanje pisanja velikog i malog slova, ijekavski književni izgovor, promjenu glasa L u O, sastavljeno i rastavljeno pisanje riječi, interpunkciju i druge ključne stvari iz pravopisa.

"Desio se veliki promašaj prilikom pravljenja nastavnog plana i programa. Napravljen je previd na račun ortografije i ubačeni su drugi predmeti za koje je smatrano da su važniji od nje, ali to se pokazalo kao bumerang", rekao nam je Dragoljub Kozomara, profesor na Filološkom fakultetu.

Smatra da bi ortografija trebalo da bude uvrštena među obavezne predmete i da se izučava na prvim godinama studija.

Mijana Kuburić-Macura, šef Katedre za srpski jezik i književnost, kaže da bi studenti svih fakulteta trebalo da se opismene do upisa na fakultet.

"Srpski jezik se izučava i u osnovnoj i srednjoj školi pa je logično da očekujemo da na fakultet upisujemo pismene studente, ali to nije slučaj", rekla je ona.

Naglasila je da je bilo razmišljanja o tome da ortografija na Katedri za srpski jezik i književnost bude izučavana kao obavezan predmet, te da se srpski jezik kao pomoćni predmet uvede makar na, kako kaže, sve nastavničke smjerove na fakultetima, ako ne na sve fakultete.

"Sve ovo podrazumijeva duži proces i nije nešto što se može završiti preko noći jer to zahtijeva izmjenu plana i programa i ponovno licenciranje studijskog programa", pojasnila je Kuburić-Macura.

Istakla je da i kada se ortografija ponudi kao izborni predmet to ne šteti njenom statusu, te da je bitno da ona postoji.

Navela je da je ortografija registrovana na spisku izbornih predmeta na Katedri za srpski jezik i književnost, ali da trenutno nije ponuđena studentima kao jedan od izbornih predmeta, što će naredne godine svakako opet biti urađeno.

"Studenti srbistike imaju priliku da savladaju ortografiju na drugim jezičkim predmetima, kojih je 50 odsto na ovom odsjeku", kaže Kuburić-Macura.

Mirjana Vlajisavljević, redovni profesor na Katedri za srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta, istakla je da profesori na ovom odsjeku očekuju da studenti koji upisuju srpski jezik i književnost dolaze pismeni.

"Znanja i učenja nikad nije dosta, ali mi već na prvim godinama studija imamo veoma visoke kriterijume prilikom ocjenjivanja studenata i rigorozni smo prema pravopisnim greškama", kazala je Vlajisavljevićeva.

Ona smatra da je neophodno uvesti srpski jezik na nastavničke smjerove drugih fakulteta.

Aleksandra Savić, predsjednica Udruženja lektora RS, kazala je da se važnost pridaje nekim drugim predmetima, a pravopisnim i pravogovornim predmetima malo pažnje.

"Kad studenti izađu s fakulteta, taj postupak pokaže svoje pravo lice i tada se vidi kolika greška je napravljena što predmeti poput ortografije imaju takav status", upozorila je Savićeva.

Anđelika Tomić, profesor srpskog jezika i književnosti i bivši student Filološkog fakulteta, rekla je da često bude šokirana nepoznavanjem pravopisnih normi u svim segmentima društva.

Ona smatra da bi ortografija trebalo da bude obavezan predmet na srbistici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije