Obrazovanje

Predstavljen projekat “Obrazovanje za zapošljavanje”

Predstavljen projekat “Obrazovanje za zapošljavanje”
Foto: www.edu4employment.org | Predstavljen projekat “Obrazovanje za zapošljavanje”
N.N.

SARAJEVO - Evropska unija osigurala je 2,6 miliona evra kako bi pomogla vlastima u BiH u poboljšanju kapaciteta i struktura u planiranju obrazovnog procesa i unapredila kvalitet obrazovnih rezultata kroz projekt “Obrazovanje za zapošljavanje” koji je predstavljen danas online.

Istaknuto je da će se projekt osvrnuti na postojeće nedostatke, posebno na neusklađenost sistema obrazovanja i osposobljavanja s potrebama tržišta rada i ukazati na načine njihovog rješavanja kroz razvoj modernih usluga cjeloživotnog profesionalnog usmjeravanja, zatim boljim visokim obrazovanjem i stručnim obrazovanjem i obukom. Da bi se olakšao prelaz od obrazovanja do radnog mjesta, navedeno je da moraju biti poboljšane politike karijernog usmjeravanja. Prema iskustvu evropskih zemalja, odgovarajuća politika karijernog usmjeravanja može utjecati na planiranje upisne politike i smanjiti stopu nezaposlenosti.

Neke od zemalja zapadnog Balkana pridružile su se Evropskoj mreži za cjeloživotno planiranje karijere, što BiH planira učiniti.

Projekat će, takođe, pomoći u razvoju novih studijskih programa i kurikuluma za učiteljske fakultete zasnovane na ishodima učenja, koji će uključivati moderne nastavne metodologije i ključne kompetencije u skladu sa usvojenim kvalifikacijama i profesionalnim standardima za nastavnike.

Pomoćnik ministrice za obrazovanje Ministarstva civilnih poslova BiH Adnan Husić izjavio je da današnji sastanak znači i zvanično otpočinjanje implementacije navedenog projekta u trajanju od 30 mjeseci.

“Na projektni zadatak saglasnost su dale sve obrazovne vlasti u Bosni i Hercegovini, te da bi se njegova implementacija trebala odvijati kroz četiri komponente: prelazak sa obrazovanja na rad; osiguranje kvaliteta visokog obrazovanja; reformu inicijalnog obrazovanja nastavnika, te razvoj ljudskih resursa u obrazovnom sektoru”, rekao je Husić.

Šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju Delegacije EU u BiH Gianluca Vannini izrazio je zadovoljstvo što danas uime Evropske unije najavljuje otvaranje tog projekta koji će se baviti vrlo relevantnim oblastima obrazovanja u BiH, posebno reformom obrazovanja nastavnika i razvojem modela za praćenje napretka reformskih procesa baziranog na eksternim evaluacijama obrazovnih sistema kroz međunarodna testiranja učenika kao što su PISA, PIRLS i TIMMS. “Kada su početkom ove godine objavljeni PISA rezultati učenika iz Bosne i Hercegovine, pokazalo se da treba uložiti znatan napor kako bi se ovi rezultati podigli na nivo prosjeka EU”, naglasio je Vannini.

Projekt “Obrazovanje za zapošljavanje” pomoći će jačanju kapaciteta osoblja u ministarstvima obrazovanja u BiH, agencijama, pedagoškim institutima i školama da redovno procjenjuju situaciju u obrazovnom sektoru i koriste rezultate te procjene za istraživanje i planiranje obrazovnih politika.

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije