Obrazovanje

Predstoji borba za svakog studenta

Predstoji borba za svakog studenta
Foto: Velibor Tripić | Predstoji borba za svakog studenta

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - U školskoj 2018/2019. godini na prvi ciklus studija visokog obrazovanja, uključujući i integrisane studije, u zimski semestar upisano je 29.245 studenata, što je manje za 2.605 studenata u RS u odnosu na prethodnu godinu.

Podaci su ovo Republičkog zavoda za statistiku RS, koji govore da je nastavljen trend opadanja broja upisanih studenata.

"Od ukupnog broja 23.327 studenata upisano je na sve godine studija, a 5.918 su apsolventi. Na javne visokoškolske ustanove upisano je 68,8 odsto, a na privatne visokoškolske ustanove 31,2 odsto. U ukupnom broju upisanih studenata, učešće studentkinja je 58 odsto i nije se znatno promijenilo u odnosu na prethodnu školsku godinu", stoji u izvještaju Zavoda.

Prema podacima Zavoda, najviše studenata je upisano na Univerzitet u Banjaluci, njih 11.186, zatim na Univerzitet u Istočnom Sarajevu, 8.049 studenata, a najmanje na Univerzitet "Bijeljina", 288 studenata.

Na Univerzitetu u Banjaluci kažu da više faktora utiče na sve manji broj studenata, od negativnog prirodnog priraštaja do migracija, odlaska mladih i slično.

"Sve manje imamo upisanih učenika u prve razrede osnovnih škola, a što kroz određeno vrijeme osjetimo i mi u visokom obrazovanju.  Moramo se pomiriti i s činjenicom da ozbiljno moramo početi raditi na ozbiljnijim mjerama populacione politike", pojasnili su na Univerzitetu.

Dodali su da i u okruženju gotovo svi univerziteti imaju sličan problem, odnosno manjak studenata.

Kako kažu, Univerzitet u Banjaluci realizuje niz promotivnih aktivnosti kako bi budućim studentima prikazali Univerzitet i njegove fakultete.

"U toku su 'Dani studenata Univerziteta u Banjaluci', a u sklopu kojih 19. aprila organizujemo i 'Dan otvorenih vrata'. Tog dana očekujemo da nas posjeti oko 2.000 maturanta iz cijele Republike Srpske, koji će imati priliku da na jednom mjestu dobiju sve informacije o fakultetu koji žele da upišu", ističu na Univerzitetu u Banjaluci.

Dodali su da u sklopu "Dana studenata" pripremaju i "Festival fakulteta" 23. aprila.

Očekuju da sve ove aktivnosti doprinesu upisu većeg broja studenata.

Stevo Pašalić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kaže da se trenutno na univerzitetima u RS za svakog studenta "bore", ali, ističe on, situacija nije bolja ni u regionu, ali ni u Evropi, gdje se takođe bilježi smanjenje studentske populacije.

"Vodimo kampanju trenutno, kao i svi drugi univerziteti, a kolika je 'borba' za studente u cijelom regionu, govori i to da pola univerziteta iz Srbije dolazi i vodi kampanju po RS za upis studenata. Iako zapošljavamo najbolje studente na fakultetima, svjesni smo da će broj studenata nastaviti da pada", smatra Pašalić.

Pašalić kaže da se broj studenata smanjuje zbog sve manjeg broja rođenih.

Kako kaže, na manji broj studenata utiču i drugi faktori, što znači da čak i ako studenti odlaze da studiraju u druge zemlje, prije svega u Srbiju jer ona, kako kaže, daje dobre uslove, najveći gubitak je ako nam se studenti ne vraćaju.

A prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, u školskoj 2018/2019. godini na visokoškolskim ustanovama zaposleno je 2.810 nastavnika i saradnika.

Pašalić kaže da RS, iako ih je toliko zaposleno, još nema dovoljan broj nastavnika po standardima o broju studenata, posebno redovnih profesora.

"Razlog tog još nedovoljnog broja su oni koji su u dvojnim odnosima, a najviše takvih je na privatnim fakultetima. Mi jesmo na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu riješili taj problem, gdje smo eliminisali njih više od 30 koji nisu bili pod statusom, međutim mi realno nemamo dovoljan broj nastavnika jer u razvijenijim zemljama ide 10 do 15 studenata na jednog nastavnika, a kod nas je blizu 30 studenata na jednog profesora, i to prevazilazi standarde", kazao je Pašalić za "Nezavisne".

Brojke

  • 23.327  studenata upisano  na sve godine studija
  • 5.918 apsolvenata
  • 2.810 nastavnika i saradnika
  • 68,8 odsto studenata na javnim fakultetima
  • 31,2 odsto studenata na privatnim fakultetima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije