Obrazovanje

Prijemi ispit za buduće brucoše u RS: Na tri fakulteta već premašena kvota

Prijemi ispit za buduće brucoše u RS: Na tri fakulteta već premašena kvota
Foto: Vladimir Stojaković | Prijemi ispit za buduće brucoše u RS: Na tri fakulteta već premašena kvota

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Na Medicinskom fakultetu, Fakultetu bezbjednosnih nauka i Filozofskom fakultetu u Banjaluci juče, prvog dana prijemnog ispita, vladala je najveća želja kod budućih brucoša da ostvare dobre rezultate i da baš oni prođu jer je premašena upisna kvota.

Igor Šukalo, budući brucoš,  završio je Srednju medicinsku na "Apeironu" u Banjaluci, a za radiološku tehnologiju na Medicinskom fakultetu se odlučio zbog posla.

"Ne znam još da li ću kasnije zaposlenje tražiti u inostranstvu jer je potrebno poznavanje stranog jezika, a tu sam 'tanak'. Za ovaj prijemni ispit sam se kratko spremao, ali nadam se da će me sreća poslužiti", rekao nam je Šukalo.

Studente koji su juče polagali prijemne ispite tresla je trema,  pred učionicama su ponavljali gradivo, a neki su se uzdali i u faktor sreće.

"Uvijek mi je bila želja da studiram medicinu, a poslije medicinske srednje škole to je i očekivano. Nadam se da prijemni neće biti toliko težak koliko se priča", kazala je jedna Banjalučanka.

Dok se na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu prijavilo 1.257 kandidata, što predstavlja 54 odsto od ukupnog broja predviđenih mjesta, interes za fakultete Banjalučkog univerziteta je veći, te iznosi čak 77 odsto.

Prema podacima studentskih službi Univerziteta u Banjaluci, na 3.123 mjesta predviđena za upis u prvu godinu studija u akademskoj 2017/2018. godini konkurisala su ukupno 2.403 kandidata. Prijemni ispiti su počeli juče, a trajaće po nekoliko dana, zavisi od fakulteta.

Dario Vukota iz Gradiške želi upisati žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka, a kako navodi, pred sam prijemni je nervozno ponavljao gradivo, kao i ostalih četrdesetak kandidata u učionici. Kaže da provjera znanja nije bila teška, ali da prognozirati neće  sačekaće rezultate.

Neda Smiljić iz Kotor Varoša odlučila je upisati učiteljski studij na Filozofskom fakultetu u Banjaluci.

"Iz budžeta će se finansirati 25 brucoša i očekujem da ću biti jedna od njih pošto sam se solidno pripremila, a vjerujem da će mi tome doprinijeti i 5,0 prosjek", navodi Smiljićeva.

Pojašnjava da prijemni ispit obuhvata testiranje iz pedagogije i srpskog jezika, koje nosi ukupno 50 bodova, kao i govorne, muzičke i fizičke sposobnosti koje se ne boduju.

I Nedeljka Radman iz Šipova je bila odlikaš u srednjoj i takođe očekuje da će "upasti" na budžet.

"Išla sam na prijemni za proizvodno mašinstvo na Mašinskom fakultetu, a pošto nije bila gužva i prijemni nije bio težak, mislim da imam šansu za finansiranje iz budžeta. Išla sam na pripremu i imala sam svega 13 dana da se spremim, jer sam dugo radila na maturskom radu", priča Radmanova.

Prema riječima Zorana Vasiljevića, prodekana za nastavu Pravnog fakulteta u Banjaluci, zadnjih četiripet godina prijavljeni broj kandidata ide silaznom putanjom, na šta utiče kako tržište rada, tako i pad nataliteta devedesetih, koji je prouzrokovao manji broj brucoša.

"Provjeri znanja je pristupilo 130 potencijalnih brucoša i prijemni je za veliku većinu bio uspješan, preostaje samo da vide kako su se pozicionirali na listi. S obzirom na to da primamo ukupno 245 kandidata, očekujemo da će i na drugom prijemnom ispitu biti sličan odaziv", istakao je Vasiljević.

Prema riječima Ranka Božičkovića, prorektora za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu, prijavilo se 1.257 kandidata, što predstavlja 54 odsto, jer je predviđeno 2.305 mjesta za brucoše.

"Upisna kvota na Medicinskom fakultetu je sigurno ispunjena jer se prijavilo 230 kandidata, a ovaj fakultet prima 150, dok je pad interesovanja za Mašinski fakultet, na koji se prijavilo 30 maturanata, a primaju 110, kao i Saobraćajni fakultet, za koji je zainteresovan 51 kandidat, a ima 170 slobodnih mjesta", navodi Božičković.

Dodaje da je pad zainteresovanosti zabilježen i za Pravni fakultet, koji ima mjesta za 200 svršenih srednjoškolca, a prijavilo se samo 72.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije