Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Prijemni ispiti na fakultetima 1. jula

Prijemni ispiti na fakultetima 1. jula
Foto: N.N. | Prijemni ispiti na fakultetima 1. jula
Goran Lajić

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - Prijemni ispiti za upis studenata u prvi, drugi i treći ciklus studija za narednu školsku godinu na javnim visokoškolskim ustanova u RS biće održani 1. jula, u devet časova.

Saopštili su sa Banjalučkog univerziteta, gdje kažu da je na zajedničkom kolegijumu rektora Univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu odlučeno da konkurs za upis studenata u narednu akademsku godinu bude objavljen 12. juna, u dva štampana medija, kao i na internet stranicama javnih univerziteta u RS.

"Nakon objavljivanja konkursa, kandidati će dokumente moći predati od 17. do 28. juna. Kandidati koji uspješno polože prijemni ispit te steknu pravo upisa na prvu godinu studija, moći će se upisati od osmog do 12. jula", navodi se u saopštenju.

Oni ističu da će drugi upisni rok organizovati organizacione jedinice koje u prvom roku ne upišu planirani broj studenata, a konkurs u drugom upisnom roku planiran je za 21. avgust, dok je prijemni planiran za deveti septembar.

Dodaju da će konkurs za upis na drugi i treći ciklus studija biti otvoren od 12. juna do 16. oktobra, rang-liste kandidata će biti objavljene 21. oktobra.

Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci, rekao je da su oba javna univerziteta veoma aktivno radila na definisanju upisnih kvota, te da su gotovo sve upisne kvote, što se tiče UNIBL, podržane od strane nadležnog ministarstva.

U petak je sa Rektorske konferencije RS upućen apel Enveru Haliloviću, direktoru Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvaliteta BiH, da izvrši obaveze nadležnosti i upiše Univerzitet Banjaluka i Univerzitet Istočno Sarajevo u registar akreditovanih visokoškolskih ustanova koji se vodi na nivou BiH.

Gajanin, koji je predsjedavajući Rektorske konferencije RS, rekao je da se upis u registar odnosi i na upis akreditovanih studijskih programa.

Zoran Kalinić, rektor Nezavisnog univerziteta Banjaluka, istakao je da su javni univerziteti u RS uspješno završili reakreditaciju, a da su pri kraju ili u toku procesi za određeni broj privatnih univerziteta.

Stevo Pašalić, rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ističe da je kadar ključan za razvoj te da je razmatrano i stanje nastavnika i saradnika na univerzitetima.

Unija studenata RS je u petak hitno zatražila da Halilović bude razriješen dužnosti i da se dva javna Univerziteta iz RS upišu u registar, te su zatražili od Evropske komisije i Delegacije EU da zaštiti zakonom prava više od 30.000 studenata iz RS.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije