Obrazovanje

Pripreme za tržište rada već od osnovne škole?

Pripreme za tržište rada već od osnovne škole?
Foto: N.N. | Pripreme za tržište rada već od osnovne škole?

Savjet za ekonomska pitanja i razvoj grada predložio je juče tokom strateškog savjetovanja Gradske uprave osnivanje savjeta obrazovanja u kojem bi, pored poslodavaca, bile osnovne i srednje škole te Zavod za zapošljavanje RS.

Saša Trivić iz Savjeta za ekonomska pitanja i razvoj grada rekao je da će cilj ovog savjeta biti pripremanje i usmjeravanje djece još od osnovne škole da imaju što više stečenog znanja kada izađu na tržište rada.

"Počećemo s usmjeravanjem djece od osnovne škole pa do upisa u srednju, kao i sa daljom brigom kroz srednju školu o sticanju praktičnih znanja. Želimo da djeca imaju što više stečenog znanja kad izađu iz škola na tržište rada", objasnio je Trivić.

Dodao je da Privredni savjet radi i na opremanju školskih kabineta svih srednjih škola koje imaju saradnju sa poslodavcima.

"Ove godine za opremanje školskih kabineta grad nam je podigao iznos na 200.000 KM. Mislimo da će to značajno uticati na poboljšanje kvaliteta izvođenja praktične nastave u svim školama koje imaju saradnju sa poslodavcima", rekao je Trivić.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić je rekao da će grad raditi na promjenama nastavnih planova i transformacijama škola, kao i opremanju srednjih stručnih škola za ono što je nedostajuće na tržištu rada.

"Vjerujem da će se u narednom periodu stanje samo pogoršavati i da ćemo sa jedne strane imati deficit pojedinih zanimanja, a sa druge nezadovoljstvo nezaposlenih građana neadekvatnom kvalifikacionom strukturom", kazao je Radojičić.

Istakao je da će u fokusu grada i organizacija civilnog društva u budućnosti biti poboljšanje odnosa u tri grupacije, i to djeca, mladi i osobe starije životne dobi.

"Očekujem da ćemo kroz rebalans budžeta u maju obezbijediti dodatna sredstva za projekte za ove populacije", kazao je Radojičić.

Ilija Trninić, direktor Instituta "Perpetuum mobile", kazao je će u saradnji sa gradom u narednom periodu poboljšati stanje djece, mladih i osoba starije životne dobi.

"Dobili smo uvjerenje da će rebalansom budžeta biti izdvojena značajna sredstva, te da će grad podržati povlačenje drugih sredstava iz međunarodnih fondova upravo za ove populacije", rekao je Trninić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije