Obrazovanje

Privatni fakulteti moraju da prate smanjenje broja upisanih studenata

Privatni fakulteti moraju da prate smanjenje broja upisanih studenata
Privatni fakulteti moraju da prate smanjenje broja upisanih studenata

BANJALUKA - Upisna politika mora biti usklađena s potrebama tržišta rada, kako na javnim, tako i na privatnim visokoškolskim ustanovama.

Vlada Republike Srpske donijela je 5. maja Odluku o broju redovnih i vanrednih studenata koji se upisuju u prvu godinu prvog i drugog ciklusa studija u akademskoj 2016/17. godini na javnim visokoškolskim ustanovama Srpske.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske zaduženo je za odrđivanje, odnosno, ograničavanje upisne kvote na svim privatnim fakultetima za narednu akademsku godinu.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Dane Malešević, gostujući u emisiji Zajednički talas Radija Republike Srpske, rekao je da privatne visokoškolske ustanove moraju da prate smanjenje broja studenata predviđenih za upis u akademsku 2016/17. godinu na javnim visokoškolskim ustanovama.

Pojedini komentari da će se na ovaj način vršiti određena diskriminacija neosnovani su, dodaje Malešević, jer država ima pravo da ograniči broj upisanih studenata jer je upravo ona odgovorna kako zaposliti svršene studente.

„Vodićemo se prvenstveno kadrovskim uslovina na pojedinim visokoškolskim ustanovama ali i prostornim i materijalno-tehničkim uslovima kad budemo donosili rješenja za pojedine fakultete“, rekao je Malešević.

Ministar Malešević je dodao da će ovi koraci, zajedno sa novim Zakonom o visokom obrazovanju, doprinijeti poboljšanju kvaliteta visokog obrazovanja u Republici Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije