Obrazovanje

Probno PISA testiranje u toku

Probno PISA testiranje u toku
Probno PISA testiranje u toku

BANJALUKA - U 20 srednjih škola u RS u toku je probno testiranje učenika, koje prethodi velikom međunarodnom PISA testiranju petnaestogodišnjaka u 2018. godini, kada bi bh. učenici prvi put trebalo da budu uključeni u njega.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS smatraju da je ovaj korak od velike važnosti, s obzirom na činjenicu da PISA testiranje na objektivan način pomaže da se preciziraju nedostaci u obrazovnom sistemu, te utvrđuje da li su učenici ovladali znanjima koja im pomažu da se snalaze u životu.

"Ministarstvo je prepoznalo važnost međunarodnog istraživanja procjene znanja i vještina petnaestogodišnjaka, odnosno PISA testiranja, koje sprovodi Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), među učenicima srednjih škola u RS", navedeno je u ovoj instituciji.

U skladu s tim, Ministarstvo je preduzelo sve aktivnosti kako bi se uključilo u ovaj proces.

"Probno testiranje održava se u periodu od 3. aprila do 26. maja ove godine. U proces probnog testiranja u Republici Srpskoj uključeno je ukupno 20 škola i to četiri gimnazije, osam mješovitih srednjih škola, tri srednje stručne škole, četiri srednje tehničke škole i jedna poljoprivredna škola", precizirali su u Ministarstvu.

Akcenat testiranja u okviru probnog PISA testiranja u RS biće čitalačka pismenost, a to će da bude fokus i međunarodne studije PISA 2018.

Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, kazao je da je svaka provjera znanja đaka, ali i nastavnika uvijek dobro došla.

         

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije