Obrazovanje

Profesorica i nastavnica iz RS na listi najboljih prosvjetara

Profesorica i nastavnica iz RS na listi najboljih prosvjetara
Foto: N.N. | Profesorica i nastavnica iz RS na listi najboljih prosvjetara

BANJALUKA - Trud se uvijek isplati pa su tako za svoju kreativnost i inovativnost u nastavi, ali i angažovanje u različitim projektima dobile nagradu Tatjana Jurić, profesorica istorije i latinskog jezika u Gimnaziji u Banjaluci, i Dragana Arsić, profesorica razredne nastave u OŠ "Sveti Sava" u Foči, koje su odnedavno na listi najboljih nastavnika bivše Jugoslavije.

Jurićeva, jedina profesorica u srednjoj školi u RS koja je dobila ovo priznanje, rekla je da joj je čast što je primljena u Asocijaciju najboljih nastavnika bivše Jugoslavije.

"Za razliku od ostalih nagrada i priznanja za najbolje nastavnike koji se dodjeljuju za inovativnu nastavnu praksu ili uspješno realizovan projekat, ovo priznanje se daje nastavnicima i profesorima koji posjeduju određene kompetencije i ispunjavaju precizno utvrđene kriterijume", rekla je Jurićeva za "Nezavisne".

Osim kreativnosti i inovativnosti u nastavi, kriterijumi su angažovanje u različitim lokalnim, nacionalnim i međunarodnim projektima, nagrade koje je nastavnik dobio na lokalnom, nacionalnom ili međunarodnom nivou, zavidan stručni rad (objavljeni radovi), rad na promociji nastavničke profesije u medijima, članstvo u različitim strukovnim udruženjima i saradnja s nevladinim organizacijama.

"Počela sam intenzivno da učim i odlazim na međunarodne seminare prije 10 godina, kada sam počela da predajem istoriju u Programu međunarodne mature, jer je velika odgovornost raditi u jedinom program u RS koji se eksterno ocjenjuje širom svijeta i predavati materiju na engleskom jeziku primjenjujući savremene metode i tehnike pedagogije 21. vijeka", kazala je Jurićeva.

Dodala je da je, inspirisana novim iskustvom, znanjem i idejama za poboljšanje nastave, počela da kreira inovativne nastavne jedinice, koje, bez imalo dodatnih ulaganja, samo uz malo truda, mogu da unaprijede rad u nastavi i učine ga efektivnijim. "Smatram da naši učenici zaslužuju obrazovanje kakvo imaju djeca u ostatku Evrope i svijeta i da svi zajedno treba da radimo da im to omogućimo", istakla je Jurićeva.

Jurićeva je međunarodni ocjenjivač za istoriju IB programa, autorka je nekoliko inovativnih nastavnih jedinica o holokaustu i istoriji Jugoslavije, koautorka izložbe o Ani Frank, predavač na seminarima i tribinama, autorka treninga o efektivnom podučavanju i trener za obuku nastavnika.

S tim da je Jurićeva zasluženo na ovoj listi, slaže se i Živka Kukrić, direktorica banjaluče Gimnazije, u kojoj ova profesorica radi.

"Ona je kvalitetna profesorica, prati sve trendove modernog obrazovanja i zaista se trudi da predmet koji predaje učini interesantnim učenicima", rekla je Kukrićeva.

Dragana Arsiće kazala je za "Nezavisne" da je očekivala da će biti primljena u Asocijaciju, ali ne i da će biti na listi najboljih, jer je, kako kaže, tek četiri godine u ovom poslu.

Dodala je da je za četiri godine, koliko radi kao nastavnik, dobila mnogo priznanja, a dva puta je nagrađena za najboljeg inovativnog nastavnika u BiH.

"Drago mi je zbog ovog priznanja jer na ovaj način vidite da neko cijeni vaš rad, trud i zalaganje. Čast mi je biti na ovoj listi i mnogo mi znači ova nagrada kao podstrek za dalji i bolji rad. Sav moj uspjeh bi izostao da nisam imala punu podršku rukovodstva škole, a posebno direktorice Jelene Čančar", rekla je Arsićeva.

Osim Jurićeve i Arsićeve, nagrade iz BiH su dobili i nastavnici Azra Šoše, OŠ "Bijelo Polje" Potoci, iz Mostara, Lejla Hujdur, Srednja ekonomska škola Sarajevo, Fatima Kličić, OŠ "Cazin I" Cazin, Nedim Sivčević, OŠ "Mejdan" iz Tuzle, Sanela Jaganjac, JU OŠ "Mejdan" iz Tuzle, Smilja Mrđa, OŠ "Osman Nuri Hadžić" iz Sarajeva i Željka Zovko, OŠ "Ivan Gundulić" iz Mostara.

Na listi Asocijacije nalazi se 65 najboljih nastavnika i profesora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije