Obrazovanje

"ProgramRSijada" u banjalučkoj Gimnaziji: Spoj učenja i zabave

"ProgramRSijada" u banjalučkoj Gimnaziji: Spoj učenja i zabave
Foto: Ilustracija | "ProgramRSijada" u banjalučkoj Gimnaziji: Spoj učenja i zabave

BANJALUKA - Šesta "ProgramRSijada", kamp u kojem će talentovani programeri srednjih škola u RS podijeliti svoja znanja, naučiti nove stvari i družiti se, otvoren je danas u banjalučkoj Gimnaziji.

 Kamperi će učiti o "Machine Learningu" i vještačkoj inteligenciji koje su u usponu, pored toga će učiti i o ponašanju kriptovaluta na tržištu, korištenju neuronskih mreža i ostalim informatičkim temama.

Zoran Pejašinović, direktor Gimnazije Banjaluka, rekao je da će se kamp odvijati u informatičkim kabinetima ove škole, ali da će učenici posjetiti i Elektrotehnički fakultet te kompanije "Lanaco" i "Inova".

"Dvadesetak učenika iz Višegrada, Foče, Bijeljine, Gradiške, kao i učenici iz Banjaluke, narednih pet dana vrijedno će učiti od predavača o vještačkoj inteligenciji i elektromašinskim disciplinama", rekao je Pejašinović.

Branko Blanuša, dekan Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci, rekao je da će nastojati na najbolji način da ugoste učenike te se nada da će neki od njih u budućnosti biti studenti ovog fakulteta.

"Objasnićemo im kako izgledaju organizacija nastave, nastavni planovi i programi. Upoznaćemo ih sa našom laboratorijom, opremom koju imamo u njoj i šta sve tu možemo da realizujemo", rekao je Blanuša.

Jovan Stoiljković, učenik banjalučke Gimnazije, rekao je da prvi put učestvuje na kampu te da očekuje da će naučiti nešto novo o "Machine Learningu" i neuronskim mrežama.

"Nadam se odličnom druženju sa drugarima, koji su došli da zajedno naučimo nešto novo o programiranju", rekao je Stoiljković.

Njegov vršnjak Andrej Vojinović, iz Gimnazije "Filip Višnjić" iz Bijeljine, rekao je da od kampa očekuje dobro druženje i da će naučiti mnogo na temu vještačke inteligencije.

Organizator "ProgramRSijade" je Gimnazija Banjaluka, u saradnji sa "Gaudeamusom", društvom za njegovanje tradicije banjalučke Gimnazije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije