Obrazovanje

Projekat "Digitalni građanin" u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS

Projekat "Digitalni građanin" u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS
Foto: N.N. | Projekat "Digitalni građanin" u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS

​Radi se o projektu pod nazivom "Digitalni građanin" koji je razvio Institut za razvoj i inovativnost mladih – IRIM iz Zagreba, a u saradnji sa partnerom iz BiH, INTERA Technology Park Mostar - Zaklada za inovacijski i tehnološki razvitak.

Cilj projekta je transformisati biblioteke u digitalne inovacijske i obrazovne centre. Projekt će kroz biblioteke učiniti modernu edukacijsku tehnologiju dostupnom odraslima i djeci čime će se omogućiti uvođenje digitalnih vještina u lokalne zajednice. Projekt se provodi u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini te Kosovu. Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske izabrana je kao jedna od biblioteka učesnica u ovom projektu.

Svim bibliotekama koje su uključene u projekat, IRIM je donirao modernu edukacijsku tehnologiju pod nazivom MICRO:BIT koju će njihovi  korisnici i članovi moći koristiti na besplatnim radionicama, koje će biblioteke organizovati za svoje korisnike, ali i iznajmiti u svom originalnom pakovanju i sa uputstvom za korištenje.

Ono što je zanimljivo je i da je sam Google podržao i finansirao projekat.

Uz pomoć MICRO :BIT-ova korisnici će moći da kreiraju animacije, komponuju muziku, prave igrice u vidu tetrisa, zmijice itd., pišu, rješavaju matematičke probleme itd u zavisnosti koja ih od tih oblasti interesuje a oni ambiciozniji mogu da se oprobaju i u ostalim oblastima. Ukratko može se reći da svako može postati neka vrsta programera jer to je i sama svrha MICRO:BITA, da nauči djecu i odrasle da programiraju.

Programiranje se vrši uz pomoć specijalnog softvera koji je jednostavan za upotrebu ali i u JAVA Script-u za one koji su vještiji ili su već imali iskustva sa programiranjem.

"Projektom želimo omogućiti da naša biblioteka u budućnosti postane centar za razvoj digitalnog obrazovanja djece i odraslih, kao i da učinimo da digitalne tehnologije postanu dostupne građanima te ih ojačamo u toj oblasti kako bi se bolje pripremili za današnje i buduće tržište rada jer biblioteke su ključna mjesta znanja u lokalnim zajedni-cama i predstavljaju najbolja mjesta za usvajanje novih vještina i pronalaženje informacija", navedeno je saopštenju Biblioteke.

Takođe uz pomoć ovog projekta korisnici će moći bolje da se suoče sa izazovima u današnjoj digitalnoj eri i samim tržištem rada i usvoje nova znanja i vještine koje će im pomoći da prevaziđu averziju prema novim tehnologijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije