Obrazovanje

Promovisani projekti "Erazmus plus" na ETF-u u Istočnom Sarajevu

Promovisani projekti "Erazmus plus" na ETF-u u Istočnom Sarajevu
Foto: etf.ues.rs.ba | Promovisani projekti "Erazmus plus" na ETF-u u Istočnom Sarajevu

ISTOČNO SARAJEVO - Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu promovisao je danas međunarodne "Erazmus plus" projekte, od kojih će tri biti realizovana na ovom fakultetu.

Prorektor za nauku, istraživanje i razvoj na Univerzitetu Jelena Krunić rekla je da položaj Univerziteta u Istočnom Sarajevu umnogome zavisi od njegove međunarodne reputacije i da je zbog toga jedan od njegovih strateških ciljeva internacionalizacija.

"Jedan od načina povezivanja sa drugim univerzitetima jeste i učešće u `Erazmus plus` programima EU, koja finansira projekte iz oblasti usavršavanja obrazovanja kulture i sporta sve sa ciljem unapređenja evropskog obrazovnog prostora", rekla je Krunićeva.

Ona je dodala da ovi programi imaju za cilj unapređenje svih nivoa obrazovanja, povezivanje neformalnog sa formalnim obrazovanjem, povezivanjem obrazovanja sa tržištem rada i mobilnost nastavnika i saradnika.

Krunićeva je rekla da od ove godine kreće novi ciklus "Erazmus plus" programa koji će trajati do 2027. godine, a njegov budžet biće oko 26 milijardi evra.

Krunićeva je dodala da je apliciralo 1 005 projekata za 11 regiona od čega su odobrena 164, za region zapadnog Balkana prijavljeno je 105 projektnih prijedloga od čega je odobreno 18, uključujući i dva projekta iz drugih regija.

"U sedam od 18 odobrenih na zapadnom Balkanu učestvuje BiH, a od toga na četiri učestvuje Univerzitet u Istočnom Sarajevu, na što smo ponosni. Jedan od tih projekata je 'Smartl', a riječ je o projektu jačanja i razvijanja platforme za elektronsko učenje i razvoj pametnih učionica, sa ciljem povećanja broja studenata", rekla je Krunićeva.

Ona je navela da iz BiH, osim Univerziteta u Istočnom Sarajevu, učestvuje i Univerzitet “Džemal Bijedić” iz Mostara i dodala da će dobre prakse preuzeti od Univerziteta u Ljubljani, politehničkog univerziteta iz Madrida i iz Centra za inovacije i studije iz Italije.

"Riječ je o projektu koji će trajati tri godine i koji će dovesti do značajnog unapređenja elektronskog učenja i institucionalnih kapaciteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu",  istakla je Krunićeva.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović je rekao da ovaj Univerzitet učestvuje u četiri projekta, a Eletrotehnički fakultet u tri.

"Naš Elektrotehnički fakultet predstavlja ozbiljnu naučno-istraživačku instituciju i to potvrđuje i dobijanje ovih projekata. Imamo dobru istraživačku bazu koju čine naši profesori, viši asistenti i asistenti, kao i studenti koje uključujemo u ove projekte, a i u one koji su realizovani sa privredom", napomenuo je Popović.

Popović je rekao da će se iz sredstava evropskih fondova nabaviti moderna laboratorijska oprema velike vrijednosti i da će te laboratorije koristiti studenti na svim studijskim ciklusima.

Koordinator projekta "Sakces" i redovni profesor na Elektrotehničkom fakultetu Slobodan Lubura rekao je da je cilj ovog projekta povezivanje univerziteta sa kompanijama i poslovnim okruženjem u zemlji.

"Cilj je povećati poslovno-tehničku saradnju sa svim učesnicima u poslovnom okruženju kako bi povećali zaposlenost svršenih studenata, modifikovati nastavne planove i programe prema potrebama tržišta u kooperaciji sa Agencijom za zapošljavanje, privrednim komorama",  rekao je Lubura.

 

On je dodao da će u prvoj godini ovog projekta ponuditi najmanje pet modela saradnje između Univerziteta i kompanija koje će biti predložene za implementaciju, te da je planirano da se formira preduzetničko vijeće koje će kontrolisati ovu saradnju, odnosno da li se Univerzitet prilagođava potrebama tržišta rada u BiH kako bi se povećala zaposlenost svršenih studenata.

Prodekan za nastavu na Elektrotehničkom fakultetu i koordinator za "Erazmus plus" projekta Srđan Lale rekao je da u ovom projektu kao partneri učestvuje i Univerzitet "Džemal Bijedić" iz Mostaru, Univerzitet u Atini, Tehnički univerzitet u Beču, kao i Tehnički univerzitet u Rigi u Letoniji, te Univerziteti iz Srbije i Albanije.

"Osnovni cilj projekta je izgradnja novog mehanizma u obrazovanju koji se nažalost u BiH i regionu slabo koristi, a popularan je u Evropi i svijetu, a to je izgradnja trougla znanja. Taj trogugao znanja obuhvata edukaciju, istraživanje i inovaciju", rekao je Lale.

On je naveo da se do sada radilo na tradicionalnom obrazovanju, a da je sada cilj uključenje što veće saradnje sa privredom i istraživačkim centrima.

"Naš cilj je da studenti steknu što više praktičnog znanja", rekao je Lale i dodao da se ovim pravi dugoročna veza između fakulteta i privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije