Obrazovanje

Prosvjetari u USK ponovo prijete generalnim štrajkom

Prosvjetari u USK ponovo prijete generalnim štrajkom
Foto: Ilustracija | Prosvjetari u USK ponovo prijete generalnim štrajkom

BIHAĆ - Predstavnici sindikata predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Unsko-sanskom kantonu (USK) ponovo najavljuju pripremu generalnog štrajka jer su nezadovoljni zbog odnosa kantonalnog resornog ministarstva.

Oni navode da su razlozi za to ignorisanje sindikata prilikom sastavljanja prijedloga o izmjenama i dopunama zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, te nepoštivanje kolektivnog ugovora i određenih stavki sporazuma sa kantonalnom Vladom kojim su u januaru zaustavljene pripremne aktivnosti za generalni štrajk, prenose federalni mediji.

Predsjednik Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK Zehra Hadžić rekla je da je nedopustivo donošenje akata koji se tiču radnika bez konsultacija sa sindikatima.

"U skupštinsku proceduru su upućeni prijedlozi o izmjenama i dopunama zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, a da sindikati o tome nisu upoznati. Nacrt koji je usaglašen sa sindikatima stavljen je van procedure i vraćen na početak. Tako se, na primjer, daje ovlaštenje ministru obrazovanja USK da mijenja i imenuje upravne školske odbore, a da se prethodno ne mora ni sa kim konsultovati. Slična situacija je i kod donošenja Pravilnika o tehnološkom višku", navela je Hadžićeva danas na konferenciji za novinare.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja u ovom kantonu Samir Fajić rekao je da su osnovni razlozi za pokretanje aktivnosti u vezi sa organizacijom generalnog štrajka nepoštivanje Kolektivnog ugovora i dogovora sa Vladom iz januara.

"Dovoljno je reći da nijedna stavka iz dogovora nije ispoštovana u roku od 60 dana, kako je bilo obećano", napomenuo je Fajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije