Obrazovanje

Prosvjetni radnici prvog dana online nastave uspostavljali kontakt s đacima

Prosvjetni radnici prvog dana online nastave uspostavljali kontakt s đacima
Foto: Ilustracija | Prosvjetni radnici prvog dana online nastave uspostavljali kontakt s đacima
Anja Matarugić, Nemanja Vukojević

BANJALUKA - Nastava u osnovnim i srednjim školama u RS, zbog pogoršane epidemiološke situacije, od ponedjeljka se izvodi onlajn, a prosvjetni radnici su pokušavali da uspostave kontakt sa đacima i koliko-toliko da organizuju časove.

Kako su nam rekli, snalazili su se na razne načine, od pravljenja viber grupa, putem privatnih mail adresa, uz upotrebu Office 365 alata, pa je prvi dan preguran uz uputstva đacima kako će se dalje komunicirati.

Jedan roditelj koji ima đake u prvom i četvrtom razredu Osnovne škole "Stanko Rakita" iz Banjaluke kaže da online nastava nije nikakva novina u posljednjim mjesecima ni za njih ni za djecu, ali da nije bilo vremena za porodičnu organizaciju.

"U nedjelju uveče smo saznali da nema škole, trebalo je da organizujemo ko će biti s djecom, kako će pratiti nastavu. Oni nemaju telefone, znači jedno od nas mora im ostaviti telefon u kući i moramo naći ko će biti s njima. O tome se uopšte nije razmišljalo, očigledno", kazala je ova majka.

Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture RS, rekla je nakon današnjeg online sastanka s predsjednicima aktiva direktora osnovnih i srednjih škola da će se nastava na daljinu za učenike osnovne škole realizovati do 1. novembra upotrebom Office 365 alata ili putem drugih digitalnih alata, kao što je Google platforma.

"Nastava će se realizovati i putem privatnih e-mail adresa nastavnika, komunikacijom putem društvenih mreža i servisa za razmjenu poruka, kao što je viber ili telefonskim putem, SMS porukama ili pozivima", pojasnila je Trivićeva.

Dodala je da će se nastava za učenike srednjih škola izvoditi upotrebom Office 365 alata, e-mailom, sajtom škole, Google učionice, blogova škola, društvenih mreža i servisima za razmjenu poruka.

Istakla je da će online čas trajati najviše 30 minuta, a da su nastavnici obavezni sve aktivnosti realizovati iz škole poštujući utvrđeni raspored nastavnih časova i zaduženja na osnovu rješenja o 40-časovnoj radnoj sedmici.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije, rekao je za "Nezavisne" da su po prethodnom iskustvu kada se radilo online i pretpostavkama da će na jesen doći doći do pogoršanja epidemiološke situacije bili spremni i očekivali zatvaranje škola.

Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije, u razgovoru za "Nezavisne" je rekao da je zadovoljan kako je prvi dan online nastave prošao u hercegovačkoj regiji te da će se sve škole truditi da ispune uslove koje je uputilo nadležno ministarstvo.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije