Obrazovanje

Prosvjetni radnici u FBiH obustavili rad na 30 minuta

Prosvjetni radnici u FBiH obustavili rad na 30 minuta
Foto: Ilustracija | Prosvjetni radnici u FBiH obustavili rad na 30 minuta

SARAJEVO - Tačno u 10:30 prosvjetni radnici u vrtićima, osnovnim i srednjim školama na području Federacije BiH stupili su u polučasovni štrajk upozorenja u znak solidarnosti s kolegama iz Unsko-sanskog kantona.

Uoči štrajka je najavljeno da će se polučasovna obustava rada u većini škola odvijati u vrijeme velikog odmora kako učenici ne bi ispaštali, dok će u vrtićima aktivnosti biti redukovane, ali će djeca biti sigurna i zbrinuta.

U školama gdje nije veliki odmor, učenici i nastavnici su tih 30 minuta proveli u učionici, ali se nastavni proces nije odvijao.

Saznajemo da je stav Udruženja direktora osnovnih škola u KS solidarnost s kolegama iz drugih kantona, ali da se ne žele miješati u rad sindikata, kao što očekuju da se sindikat ne miješa u rad Udruženja direktora, prenosi Klix.

Predsjednik Sindikata Saudin Sivro danas boravi u Unsko-sanskom kantonu, tačnije u Bihaću, gdje će u cilju iznalaženja prihvatljivog rješenja za obje strane i što skorijeg povratka učenika i nastavnika u učionice u ovom kantonu razgovarati s premijerom USK Mustafom Ružnićem.

Plan je da obiđu škole te da se napravi plan budućih aktivnosti ukoliko pregovori ne daju očekivani rezultat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije