Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Prosvjetnim radnicima omogućena prekvalifikacija

Prosvjetnim radnicima omogućena prekvalifikacija
Foto: N.N. | Prosvjetnim radnicima omogućena prekvalifikacija
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona će prosvjetnim radnicima koji su proglašeni tehnološkim viškom omogućiti proces prekvalifikacije kako bi se pokušao ublažiti ovaj problem, izjavio je ministar obrazovanja u Vladi USK Damir Omerdić.

Prema njegovim riječima, najveći problem je status nastavnika razredne nastave kojima će biti omogućeno da se nakon prekvalifikacije zaposle u predškolskom odgoju, gdje trenutno postoji potreba za određenim brojem radnika. 

"Također, nekima će biti omogućeno da se educiraju i za zanimanje asistent u nastavi, kako bi mogli obavljati i taj posao. Razmišljamo i o donošenju zakona o dadiljama kako bi se nekim prosvjetnim radnicima, koji će eventualno ostati bez posla, omogućilo da se kroz samozapošljavanje bave i tom vrstom posla", istakao je Omerdić. 

Podsjećamo, prije dva mjeseca objavljen je izvještaj komisije koju je formiralo Ministarstvo obrazovanja USK o tome da 229 prosvjetnih radnika u ovdašnjem obrazovanju predstavlja tehnološki višak, te da se već od iduće školske godine planira zatvoriti 39 osnovnih škola, uglavnom područnih. 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije