Obrazovanje

Pratite nas na Google news

Protest prosvjetnih radika 8. maja

Protest prosvjetnih radika 8. maja
Foto: N.N. | Protest prosvjetnih radika 8. maja
Srna

SARAJEVO - Prosvjetni radnici u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo u utorak, 8. maja, održaće štrajk upozorenja i protestni skup pod motom "Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovog učitelja".

Prosvjetni radnici traže ukidanje viška birokratizacije, sprovođenje kurikularne reforme, potpuno zaustavljanje mjera štednje, nove pedagoške standarde i normative, ukidanje novčanih kazni zbog sitnih birokratskih grešaka, kao i potpuno poštovanje kolektivnih ugovora.

Protestni skup počinje u 12.00 časova kod Vječne vatre odakle će se prosvjetni radnici zaputiti pred zgradu Vlade Kantona Sarajevo gdje će ostati do 14.00 časova, prenose federalni mediji.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo Saudin Sivro rekao je da očekuju više od 2.000 učesnika, te da su izabrali termin koji će učenicima nanijeti najmanje štete.

Sivro je naveo da je stanje u osnovnim i srednjim školama veoma loše, te da se ovdje radi o borbi za bolje obrazovanje i bolji učenički standard.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije