Obrazovanje

Prva tehnicijada okupila učenike iz 21 škole

Prva tehnicijada okupila učenike iz 21 škole
Foto: Vlada KS | Prva tehnicijada okupila učenike iz 21 škole

SARAJEVO - Prva tehnicijada – sportsko druženje srednjih stručnih i tehničkih škola Kantona Sarajevo u školskoj 2023/2024. godini otvorena je na vanjskom igralištu Srednje škole za saobraćaj i komunikacije.

Tehnicijadu, koja će se realizovati u periodu do 19. aprila, svečano je otvorila ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović.

“Ponosna sam što Tehnicijada srednjih tehničkih i stručnih škola počinje danas, što je učešće uzela ukupno 21 škola, što se u svim disciplinama ravnopravno takmiče učenice i učenici predvođeni vrijednim nastavnicima, koji su ih pripremali za ova takmičenja i što će svoje snage odmjeriti u košarci, malom nogometu, odbojci, atletici, šahu i stolnom tenisu. Jedan od najvažnijih ciljeva ove prve tehnicijade je druženje među učenicima, stvaranje novih prijateljstava, zajedničkih iskustava i odmjeravanje snaga u pozitivnom sportskom duhu. Činjenica da će se realizovati na tri lokacije u Srednjoj školi za saobraćaj i komunikacije, u Srednjoj medicinskoj školi Jezero, te u Srednješkolskom centru Vogošća ukazuje na opredijeljenost direktora škola i spremnost na timski rad, kako bi se ostvarili važni i zajednički ciljevi. Sigurna sam da će Tehnicijada postati tradicija”, izjavila je resorna ministrica.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo podržalo je realizaciju Tehnicijade iznosom od 10.000 KM, dok je u 2022. godini podržalo rekonstrukciju sportskog igrališta Srednje škole za saobraćaj i komunikacije Sarajevo sa 230.000 KM, a na kojem je i svečano otvorena Prva tehnicijada. 

Prisutne je pozdravila i direktorica Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Kantona Sarajevo Senada Salihović, dok se u ime organizacionog odbora direktora obratio direktor Srednješkolskog centra Vogošća Elvir Sućeska. Svečano otvaranje Prve tehnicijade pomogli su načelnici općina sa područja Kantona Sarajevo, kao i sponzori ovog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije