Obrazovanje

Prvi utisak: Šta drugi misle o vama i prije nego što progovorite

Prvi utisak: Šta drugi misle o vama i prije nego što progovorite
Foto: N.N. | Prvi utisak: Šta drugi misle o vama i prije nego što progovorite

Psiholozi sa Univerziteta Prinston obavili su interesantno istraživanje na temu prvog utiska. Ispitanicima su pokazivali različite fotografije ljudi na 100 milisekundi i tražili da daju mišljenje o ljudima sa slika.

Kada su im ih ponovo pokazali, na nekoliko sekundi ili čak duže, 97% mišljenja je ostalo nepromjenjeno. Očigledno je da je prvi utisak najjači.

Ako želite da ostavite povoljan utisak, evo o čemu bi trebalo da vodite računa.

1. Bore

Ne na licu, na odjeći. Profesionalno okruženje ne dopušta ništa sem savršeno ispeglane odjeće. Izgužvana odjeća može da znači ili da ste lenji ili da vas nije briga. A kad smo kod bora na licu, one nisu problem, dokle god nisu posljedica vaše navike da se mrštite.

2. Žvaka

Niko načelno nije protiv žvakanja žvake, ali kada razgovarate sa nadređenima ili klijentima, ili ste na sastanku, sjetite se da je bacite.

3. Previše šminke

Neprimjerena šminka ostavlja vrlo loš utisak. „Ako krijete lice, da li krijete još nešto?”

4. Cipele (i kaiš)

Ovo su detalji koji donose pobjedu ili trajni poraz. Iznošene ili prljave cipele nikada ne ostavljaju profesionalni utisak.

5. Loš stav

Ne negativan pristup, već prekrštene ruke, pogrbljenost, naslanjanje na zidove… Glavu gore, ramena unazad i osmjeh – ovo će vam otvoriti mnoga vrata.

6. Mirisi

Lična higijena se podrazumjeva, ali posao nije mjesto  za jake parfeme i kolonjske vode. Profesionalci su uvijek diskretni u detaljima.

 7. Oči

Kada s nekim razgovarate, gledajte tu osobu u oči. Time pokazujete interesovanje i svoj fokus na na ono o čemu se govori.

8. Slušalice

Obavezno ih sklonite prije ulaska u prostoriju. U suprotnom, djelovaćete kao da vas nije briga za to šta se dešava.

9. Pretjerivanje

Ako je na vama sve savršeno, ostalima šaljete jasan utisak da sebe smatrate važnijima od drugih.

10. Rukovanje

Morate da pronađete balans između blagog i prečvrstog stiska ruke. Treba da pokažete samouvjerenost, ali ne i agresiju. Ne rizikujte da nekoga uvrijedite ili povrijedite.

A ovo je samo početak. Ne zaboravite još: dođite na vrijeme, utišajte telefon, aktivno slušajte, ne upadajte drugima u riječ… Sve ono na šta vam roditelji skreću pažnju od djetinjstva.

Socijalne vještine se uče i što ranije im se aktivno posvetite, rezultati će biti brži i dugotrajniji. Iako je malo obrazovnih ustanova koje tome posvećuju pažnju, neke škole su drugačije i spremne da od početka odvoje vrijeme za pripremanje svojih polaznika za stvaran poslovni svijet i profesionalno okruženje.

Zato još jednom dobro razmislite: kada svom djetetu pomažete da izabere školu, istovremeno birate i širinu njegovih mogućnosti tokom profesionalne karijere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Najčitanije