Obrazovanje

Putem aplikacije saznajte koja su deficitarna zanimanja u Srpskoj

Putem aplikacije saznajte koja su deficitarna zanimanja u Srpskoj
Foto: Ilustracija | Putem aplikacije saznajte koja su deficitarna zanimanja u Srpskoj
Srna

BANJALUKA - Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske unaprijedilo je android aplikaciju "Vodič kroz zanimanja" sadržajima o svim deficitarnim zanimanjima na nivou jedinica lokalne samouprave, odnosno srednjih škola koje ih upisuju, radi još bolje dostupnosti svih podataka o tim zanimanjima i pogodnostima za učenike koji se ove godine opredijele da ih upišu.

"Aplikacija `Vodič kroz zanimanja` omogućava učenicima osnovnih škola i njihovim roditeljima prikaz plana upisa u svakoj srednjoj školi u Srpskoj, kao i opise svih zanimanja, uključujući statističke podatke Zavoda za statistiku Srpske, a sada i sa dodatnim napomenama o deficitarnim zanimanja za školsku 2020/2021. godinu u školama u kojima su ona zastupljena, te mogućnostima koje učenici imaju prilikom upisa ovih zanimanja", rečeno je Srni u resornom ministarstvu.

Iz Ministarstva podsjećaju da će Vlada Srpske svim učenicima koji se u školskoj 2020/2021. godini opredijele za upis deficitarnih zanimanja na nivou lokalnih zajednica obezbijediti novčanu naknadu od 100 KM mjesečno, te snositi troškove prevoza.

"Ministarstvo prosvjete i kulture je s ciljem unapređenja povezanosti obrazovanja i tržišta rada, a prilikom kreiranja upisne politike za prve razrede srednjih škola, vodilo računa o deficitarnim zanimanjima za područja svih jedinica lokalne samouprave u kojima se nalaze srednje škole. Prema tome, a u skladu sa iskazanim potrebama tržišta rada u lokalnim zajednicama, te ustanovljenoj deficitarnosti određenih zanimanja, utvrđena je lista ovih zanimanja po jedinicama lokalne samouprave, odnosno srednjim školama", navode iz ovog ministarstva.

U skladu s tim, dodaju iz Ministarstva, u banjalučkim srednjim školama je riječ o zanimanjima zidar, armirač-betonirac, pekar, mesar, bravar-zavarivač, te tehničar modelar obućar.

"Osim u Banjaluci, zanimanje bravar-zavarivač je deficitarno i u Čelincu, Prijedoru, Kotor Varoši, Modriči, Kozarskoj Dubici, Doboju, Petrovu, Brodu, Derventi, Šamcu, Bijeljini, Loparama, Zvorniku, Šekovićima, Milićima, Bratuncu, Rudom, Gacku, Nevesinju i Bileći", pojašnjavaju u Ministarstvu.

Zanimanje električar-elektroinstalater deficitarno je u Mrkonjić Gradu, Novom Gradu, Doboju i Trebinju, auto-električar u Doboju, a alatničar i pekar u Prijedoru.

"U Tesliću i Trebinju deficitarno je zanimanje rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina, kuvar u Tesliću, modni obućar u Derventi, mehaničar grijne i rashladne tehnike u Vukosavlju i Trebinju, modni krojač i modni galanterista na Palama, rasadničar u Foči, prehrambeni prerađivač u Srebrenici, te obrađivač metala rezanjem u Bratuncu i Derventi", navode iz Ministarstva.

Aplikacija "Vodič kroz zanimanja" je dostupna za android platformu i svi učenici je mogu preuzeti besplatno sa Google Play marketa i instalisati na svoje telefone /https://play.google.com/store/apps/details? id=vladars.ministarstvoprosvjete.coordinatortablayout/.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije