Obrazovanje

Radmila Čokorilo udaljena sa FPN-a

Radmila Čokorilo udaljena sa FPN-a
Foto: Foto: Arhiva | Radmila Čokorilo udaljena sa FPN-a

BANJALUKA– Senat univerziteta u Banjaluci udaljio je danas profesoricu Radmilu Čokorilo iz nastavnog procesa sve do konačne odluke etičkog komiteta.

"Senat je jednoglasno prihvatio prijedlog naučno nastavnog vijeća Fakulteta političkih nauka da se profesorica Čokorilo udalji iz nastavnog procesa do okončanja postupka dokazivanja plagijarizma. Sada se čitav predmet upućuje etičkom komitetu UNIBL na dalje razmatranje", kazao je Milan Mataruga, rektor banjalučkog Univerziteta.

Mataruga je istakao da ovakva odluka ni na koji način ne može da utiče loše na studente.

"Svi studenti koji su slušali predavanja kod nje imaju ista prava kao i ostali. Takođe svima kojima je ocjena verifikovana ostaje normalno. Za očekivati je i da dekan fakultet imenuje komisiju ili da prijedlog oko novog nastavnika ili saradnika", istakao je Mataruga.

Podsjećamo, FPN je nedavno potvrdio da određeni naučni radovi prefesora Radmile Čokorilo i Ljubomira Zubera predstavljaju očigledne plagijate, te je upućen zahtjev Senatu da ih u najkraćem roku udalji s nastave. Do komentara profesorice juče nismo došli jer se nije javljala na telefon.

O slučaju Zubera Senat nije ni raspravljao jer je profesor dao otkaz prije dva mjeseca i vratio se u Istočno Sarajevo na svoj matični Univerzitet, tako da nije ni u kojoj vrsti radno pravnog odnosa na UNIBL.

Miloš Kovačević, predsjednik Studentske organizacije FPN-a, kazao je da bez obzira bio neko isključen ili ne sa fakulteta neće dozvoliti da se bilo kakva šteta nanese studentima.

" Naglašavamo da ova situacija ni na koji način ne smije uticati na ocjene, izlaske na ispite i slično. Svakako ako bude bilo potrebe za nekim ozbiljnijim raspravama u narednom periodu organizovaćemo sjednice možda čak i plenarni sastanak sa svim studentima na kojem ćemo čuti mišljenje većine", rekao je Kovačević.

Tokom sjednice Senata došlo je i do manjih problema zbog kojih su predstavnici studenata napustili zasjedanje. Prema njihovim riječima profesor Nikola Mojević ih je uvrijedio i zbog toga su od njega tražili izvinjenje koje nisu dobili.

"Naš stav je da je ovo što su otkriveni plagirani radovi jedno od boljih stvari koja se dogodila. Da Univerzitet počinje da čisti svoje dvorište i da iz ovoga možemo izaći samo još jači. Nakon toga profesor Mojević govori kako studenti urušavaju univerzitet jer javno u medijima govore kako treba ispitati slučajeve korupcije i sve ostale nepravilnosti", rekao je Ratko Savić, predsjednik Unije studenata RS.

On je istakao da se studenti neće vratiti u rad Senata sve dok im se profesor Mojović javno ne izvine. Na izvinjenje će po svoj prilici sačekati jer je Mojović po izlasku sa sjednice odbio da prokomentariše ovaj slučaj već je samo kratko rekao da je pravo studenata da napuste sjednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije