Obrazovanje

"Radnički univerzitet" se transformiše u centar za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju

"Radnički univerzitet" se transformiše u centar za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju
Foto: N.N. | "Radnički univerzitet" se transformiše u centar za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju

BANJALUKA - Do kraja godine trebalo bi da imamo koncept transformacije "Radničkog univerziteta" u centar za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju za zanimanja koja nedostaju na tržištu rada i onda ići sa prijedlozima odluka o njegovoj transformaciji, rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

"Postojeći koncept 'Radničkog univerziteta' je prevaziđen i nije sporno da on i dalje drži kurseve, ali ono što se pojavljuje kao urgentno je to da na tržištu radne snage sve više nedostaje određenih profila", istakao je Radojičić nakon završetka 22. sjednice Skupštine grada.

Odbornici su usvojili preostalih sedam tačaka dnevnog reda, među kojima i odluku da se raspiše konkurs za popunu upražnjenog mjesta direktora JU "Radnički univerzitet" i da se imenuje komisija za sprovođenje postupka izbora direktora te ustanove.

Radojičić smatra da privatne kompanije nisu u stanju i da ne treba da se bave školovanjem.

"Tako postoji objektivna potreba da se formira centar za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju koji bi se bavio dodatnim programima za sve one koji su realno deficitarni u ovom momentu i za koje trebaju ili se mogu ponuditi programi", objasnio je Radojičić.

Prema njegovim riječima, radi se o različitim zanimanjima.

Radojičić je istakao da, ako do kraja maja Skupština usvoji prijedlog rebalansa budžeta, moglo bi se ići u nove projekte i raspisivanje novih tendera za projekte iz sredstava koja budu za dodatno finansiranje.

"Tako bismo tokom ljeta u gradu imali mnogo pokrenutih infrastrukturnih projekata, vrtića, kružnih raskrsnica, saobraćajnica, mostova, trim staza i sve ono što je iz oblasti komunalnih pitanja i problema u svim dijelovima grada", rekao je Radojičić.

Dodao je da svi zainteresovani narednih dana imaju priliku da iznesu mišljenje o Nacrtu rebalansa gradskog budžeta, čiji je okvir povećan za 10,8 miliona KM u odnosu na početni budžet.

Donesena su i rješenja o imenovanju članova školskih odbora iz reda predstavnika lokalne zajednice u nekoliko osnovnih i srednjih škola.

Zoran Talić, predsjednik Skupštine grada, kazao je da ima jedan broj školskih odbora koji nije bio biran, odnosno nije bilo prijavljenih sugrađana na konkurse.

"Sada imamo i nekoliko koji nisu dobili potrebnu većinu jer su odbornici imali svoje lične stavove", kazao je Talić i pozvao građane da se prijave na predstojeće konkurse za školske odbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije