Obrazovanje

Rajčević: Kreirati dugoročnu viziju visokog obrazovanja

Rajčević: Kreirati dugoročnu viziju visokog obrazovanja
Foto: Srna | Rajčević: Kreirati dugoročnu viziju visokog obrazovanja

BANJALUKA - Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević istakao je da će u narednih godinu dana Ministarstvo kreirati viziju visokog obrazovanja koja će biti relevantna i za narednih 20 godina.

Rajčević je pojasnio da će ova vizija postaviti čvrste temelje zasnovane na principima kao što su internacionalizacija javnih visokoškolskih ustanova, poboljšanje studentskog standarda i opremljenosti, te povećanje naučne produktivnosti.

On je nakon sastanka sa rektorom Univerziteta u Banjaluci Radoslavom Gajaninom rekao da će Ministarstvo pomno pratiti sve što je aktuelno u radu Univerziteta i sagledati cjelokupnu problematiku sa kojom se suočava.

"Očekuje nas dosta posla u ovom resoru", ocijenio je Rajčević.

Rajčević je, govoreći o problemu studenata koji su upisani po starom programu, rekao da ti studenti neće biti ostavljeni na cjedilu ili na bilo koji način oštećeni, te da će problem biti riješen.

On je rekao i da sve javne visokoškolske ustanove i dalje ostaju na budžetskom finansiranju.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da je sa Rajčevićem razgovarao o aktivnostima koje se sprovode na Univerzitetu, njegovom statusu, poboljšanju studentskog standarda, naučnoistraživačkoj produktivnosti, međunarodnoj saradnji i projektima.

"Pred nama je niz aktivnosti u sljedećoj godini kako bismo poboljšali stanje na Univerzitetu", rekao je Gajanin.

Prema njegovim riječima, na sastanku su razgovarali i o rekonstrukciji paviljona jedan, te o mogućoj što skorijoj rekonstrukciji paviljina tri, čime bi obezbijedili optimalan smještaj studentima.

"Od početka naredne godine vodićemo računa o upisnoj politici i kvotama, poboljšanju studijskih programa, povećanju naučne produktivnosti nastavnika i saradnika, te jačanju međunarodne saradnje", naveo je Gajanin.

Gajanin je, odgovarajući na novinarsko pitanje zašto Mladen Ivanić i Tanja Šljivar nisu izabrani u zvanje vanrednog profesora, rekao da Univerzitet primjenjuje sve zakonske akte koji regulišu oblast visokog obrazovanja, a oni koji su izabrani u nastavno zvanje otkad je on rektor, izabrani su u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom i Pravilnikom o izboru nastavnog osoblja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije