Obrazovanje

Rajčević: Maturantima na raspolaganju 2.470 mjesta na 17 fakulteta

Rajčević: Maturantima na raspolaganju 2.470 mjesta na 17 fakulteta
Foto: Srna | Rajčević: Maturantima na raspolaganju 2.470 mjesta na 17 fakulteta

BANJALUKA - Studenski parlament i Unija studenata Republike Srpske organizuju "Dane otvorenih vrata", za buduće studente Univerziteta u Banjaluci sa željom da izaberu što bolji fakultet.

Kako je prilikom otvaranja ove manifestacije kazao Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, na 17 fakulteta Univerziteta u  Banjaluci ove godine za buduće studnete predviđeno je  2.470 mjesta na prvom ciklusa studija.

"Maturanti  će danas moći da vide šta im to odgovara i sa aspekta njihove buduće struke i sa aspekta onoga što im može obezbijediti egzistetnciju u budućnosti", kazao je Rajčević.

Kako je rekao Rajčević, Ministarstvo podržava ovakve manifestacije i želi da ohrabri maturante i buduće brucoše da upišu neki od fakulteta banjalučkog univerziteta, te dodaje da će Ministarstvo uvijek biti na usluzi za oba javna  Univerziteta u Srpskoj.

Kako je kazao Dalibor Kesić prorektor za ljudske i materijalne resurse UNIBL, maturanti na raspolaganju imaju  17 fakulteta Univerziteta u Banjaluci, pri tome 64 studijska programa na prvom ciklusu, 71 na drugom ciklusu, kao i 13 studijskih programa na trećem ciklusu studija.

"Odluke koje danas donose su jedne od najznačajnijih u životu, tako da svim maturantima poručujem da obiđu fakultete da vide kakvi se kapaciteti nude, te se nadam se da će biti zadovoljni sa onim što vide", rekao je Kesić.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Radovan Jalić, kazao je za "Nezavisne novine", da Studenski parlament tradicionalno organizuje dane otvorenih vrata, za buduće studente, a ove godine će u okviru toga biti organizovan

i festival fakulteta.

"Ovaj festival za cilj ima promociju fakulteta kao i samog Univerziteta", kazao je Jalić.

Kako kaže Jalić, studenti će imati priliku da se bolje upoznaju sa fakultetima, profesori će im održati predavanja, da razgovaraju sa dekanima, profesorima i asistentima.

On je dodao da je ubijeđen da je Univerzitet stub ostanka mladih ljudi u Srpskoj, kao i stub razvoja i prosperiteta Srpske, te vjeruje da će s na ovaj način budući studneti motivisati upišu Univerzitet u Banjaluci, a naravno poslije toga da se i zaposle i ostanu u Srpskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije