Obrazovanje

Rajčević: Najveća novina stimulativna mjera za najbolje studente

Rajčević: Najveća novina stimulativna mjera za najbolje studente
Foto: Arhiva | Rajčević: Najveća novina stimulativna mjera za najbolje studente

BANJALUKA - Najveća novina za javne univerzitete biće stimulativna mjera Vlade Republike Srpske, koja predviđa da se za svaku akademsku godinu izdvoji oko 2,5 miliona KM za najbolje studente, izjavio je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević.

"Sa tim želimo da poručimo najboljim redovnim studentima da će Republika Srpska snositi troškove njihovog školovanja, a da je njihovo samo da budu dobri studenti", rekao je Rajčević za ATV.

On je istakao da se među važnijim novitetima u Zakonu o visokom obrazovanju, koji je prije nekoliko dana usvojila Narodna skupština Srpske, nalaze i kratki studijski programi, namijenjeni onima koji što prije žele da izađu na tržište rada.

"Njima nisu potrebne akademske kvalifikacije, nego sertifikati, da bi se što prije iskazali u zanimanju koje obavljaju", dodao je Rajčević.

On je napomenuo i da su noviteti zajednički studijski programi, koje mogu vršiti dvije akreditovane visokoškolske ustanove iz Republike Srpske, kao i pooštreni kriterijumi za napredovanje u naučno-nastavna zvanja, za osnivanje visokoškolskih ustanova, te pooštrena inspekcijska kontrola.

Republika Srpska je pokazala hrabrost da napravi radikalne i krupne reformske poteze u oblasti visokog obrazovanja, naglasio je Rajčević, koji se nada da će i ostali nivoi vlasti u BiH da prate taj primjer da se ne bi stvarao disbalans.

Prema njegovim riječima, Zakon o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Srpske je drugi ključni zakon, na kojem se bazira reformski proces u visokom obrazovanju, jer je činjenica da bez kvaliteta ne može da se postigne puno.

Govoreći o izazovima sa kojima su se susretale visokoškolske ustanove u protekla tri mjeseca, Rajčević je naveo da je bio u stalnom kontaktu sa rektorima dva javna univerziteta, te da su zajednički definisali sve korake koji su preduzimani u toku epidemije virusa korona.

"Imam informacije da sve teče po planu i u skladu sa uredbom sa zakonskom snagom koju smo donijeli sa ciljem da nam ova akdemska godina ne bi propala i da možemo održati kontinuitet nastavnog procesa i ispitnog dijela", rekao je Rajčević.

On je ocijenio da je ova situacija pokazala da Republika Srpska ima visok stepen informatičke pismenosti, te koliko značajnu ulogu u svemu tome imaju informaciono-komunikacione tehnologije.

"Korištnje ovih tehnologija je dobra praksa, te se jedno od tih rješenja nalazi i u novom Zakonu o visokom obrazovanju, gdje smo predvidjeli da on-lajn nastava postane sastavni dio nastavnog procesa, a akademsko osoblje smo obavezali da studentima u svakom momentu moraju da budu u digitalnom formatu dostupni svi materijali koji se tiču nastave, vodeći računa o autorskim pravima", rekao je Rajčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije