Obrazovanje

Rajčević: Radikalne mjere u slučajevima izdavanja lažnih diploma

Rajčević: Radikalne mjere u slučajevima izdavanja lažnih diploma
Foto: Arhiva | Rajčević: Radikalne mjere u slučajevima izdavanja lažnih diploma
Srna

BANJALUKA - Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je da će biti preduzete radikalne mjere u slučajevima u kojima bude nedvosmisleno utvrđeno da su nezakonito izdavane diplome, odnosno nepravilnosti u pogledu ispunjavanja uslova da bi neko stekao akademsku kvalifikaciju, a u kojem je svjesno učestvovala visokoškolska ustanova ili dio njenih zaposlenih.

Govoreći o mjerama koje Vlada i Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo planiraju da preduzmu povodom sve češćih navoda u javnosti o takozvanim lažnim diplomama, Rajčević je istakao da će jedna od novina u novim zakonskim rješenjima biti i mogućnost trenutnog oduzimanja licence za rad visokoškolskoj ustanovi u kojoj budu otkrivene nezakonitosti u pogledu izdavanja diploma.

"To sada nije slučaj. Osim toga, inspekcijski organi će po automatizmu podnositi krivične prijave protiv odgovornih, a takve diplome će biti poništavane, bez izuzetka", rekao je Rajčević Srni.

Prema njegovim riječima, sadašnji zakon to efektivno onemogućava, jer se ispunjenost uslova za rad visokoškolske ustanove ogleda više kroz materijalne i kadrovske pretpostavke, nego kroz suštinu, a to je kvalitet.

"Ko god misli da se igra sa budućnošću naroda, svjesno urušavajući temelje njegovog opstanka, a to je obrazovni sistem, naići će na odlučan odgovor države. To je stav Vlade", naglasio je Rajčević.

On je naveo da je pretpostavka za takvo djelovanje i profesionalna inspekcijska služba koja mora biti ojačana.

"Prosvjetnu inspekciju moramo jačati kadrovski, ali i onemogućavanjem uticaja na njen rad. Inspektori moraju biti profesionalni, objektivni i odgovorni isključivo državi. U inspekciji imamo vrlo kvalitetne ljude sa višegodišnjim iskustvom i njima će biti dat veći značaj i prostor za djelovanje", rekao je Rajčević.

On je istakao da je Republička prosvjetna inspekcija jedan od dva kontrolna mehanizma u sistemu visokog obrazovanja.

"Drugi mehanizam je način na koji će nekome uopšte biti izdavana dozvola za rad, evaluacija predloženih studijskih programa, akreditacija i reakreditacija. Dosadašnji sistem, po mišljenju Ministarstva i Vlade, nije dao očekivane rezultate u smislu obezbjeđenja kvaliteta u nastavnom procesu, te nas tu očekuju značajne promjene", kaže Rajčević.

On je precizirao da će objektivna procjena proizilaziti iz mišljenja eksperata za pojedine naučne oblasti, odnosno vrhunskih autoriteta iz zemlje i inostranstva čiji će angažman u ovom procesu biti sakriven, bez mogućnosti uticaja bilo koje vrste.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije