Obrazovanje

Rajčević: Sporazum sa Srbijom spas za fakultete Srpske

Rajčević: Sporazum sa Srbijom spas za fakultete Srpske
Foto: N.N. | Rajčević: Sporazum sa Srbijom spas za fakultete Srpske

BANJALUKA - Republika Srpska je potpisivanjem sporazuma sa Srbijom u oblasti visokog obrazovanja riješila problem koji su visokoškolske ustanove imale zbog upornog odbijanja jednog čovjeka da ih upiše u registar na nivou BiH, izjavio je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević.

Rajčević je istakao da je taj problem bi isključivo političke prirode, a da je izlaz iz cijele situacije upravo sporazum sa Srbijom.

"Zahvaljujući ovom sporazumu, međusobno će biti priznate sve visokoškolske isprave u obje države, a međusobno će biti priznato i sve što rade agencije za akreditaciju", rekao je Rajčević za današnji "Glas Srpske".

Prema njegovime riječima, sporazum je elegantan način da bude prevaziđena postojeća kriza, odnosno do konačnog rješavanja problema u funkcionisanju Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova na nivou BiH.

"A ta agencija sada nema kapacitet da funkcioniše, jer njen zamjenik direktora je `zamrznuo` rad do daljeg, kao i srpski članovi Upravnog odbora. I predsjednik Upravnog odbora iz reda hrvatskog naroda dao je skoro ostavku, tako da je ta agencija obezglavljena", rekao je Rajčević i dodao da se sve svelo na direktora koji više i nema pravo da odlučuje.

Govoreći o nedavnoj regionalnoj konferenciji održanoj u Banjaluci na kojoj je bilo riječi o zaštiti intelektualne svojine, on je naveo da je veoma bitno u Srpskoj podizati svijest o važnosti intelektualne svojine, kako bi i poslodavci uvidjeli koliki je njen značaj za razvoj savremene ekonomije.

Kada je riječ o projektu "Nacionalni centar za upravljanje digitalnim identitetima", Rajčević je rekao da je ovaj centar formalno uspostavljen unutar samog ministarstva. On je naveo da je zadatak tog odjeljenja da isključivo radi na poslovima izdavanja kvalifikovanih digitalnih sertifikata putam smart kartica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije