Obrazovanje

Rajčević: Veliki izazovi pred resorom visokog obrazovanja

Rajčević: Veliki izazovi pred resorom visokog obrazovanja
Foto: Arhiva | Rajčević: Veliki izazovi pred resorom visokog obrazovanja
Srna

BANJALUKA - Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da su pred resorom visokog obrazovanja veliki izazovi, koji će da unaprijede stanje u ovom sektoru.

Rajčević je na otvaranju Dana studenata banjalučkog Univerziteta, na kojem studira više od 17.000 studenata, ukazao na veliki posao na izradi nove vizije visokog obrazovanja s ciljem da se dođe do jednog modernog, fleksibilnog i dinamičnog sistema.

"Tu primarno mislim na javni sistem visokog obrazovanja, na naša dva javna univerziteta i na naše dvije javne visoke škole. Tu će i meni i Ministarstvu i Vladi biti potrebna podrška studentske populacije", istakao je Rajčević.

On je naveo da će studenti biti u epicentru interesovanja, od kojih se očekuje da po završetku studija ostanu, zasnuju porodice i budu pokretač i motor razvoja Republike Srpske, ne samo u ekonomskom, neko u svakom drugom smislu.

"Zato i namjeravamo da uradimo određene korake u ovom resoru. Pred nama su veoma ambiciozni planovi. Nadam se da ćemo u partnerskom odnosu, a imamo korektnu saradnju sa oba studentska parlamenta, zajednički doći do tih rješenja uz saglasnost akademske zajednice", naglasio je Rajčević.

Rajčević je podsjetio da je u ovoj godini iz budžeta Ministarstva izdvojeno oko četiri miliona KM, a odnosiće se na održavanje i poboljšanje studentskog standarda.

Rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin rekao je da je obrazovanje ključ uspjeha i najbolja investicija, te da će u saradnji sa institucijama i privrednici poboljšati uslove studiranja.

On je naveo da je u planu izgradnja novih prostora za fakultete, renoviranje i opremanje postojećih i dodatno uređenje prostora u oba kampusa.

"U okviru navedenih prostora planiramo formirati tehnološki park, koji bi služio kao mjesto gdje bi studenti, nastavnici i saradnici mogli da iznesu svoje ideje (inovacije), a u saradnji Univerziteta i drugih privrednih organizacija bi bile realizovane", naveo je Gajanin i dodao da i od studenata očekuju brojne ideje.

On je napomenuo da su akademski građani, koji su završili Univerzitet u Banjaluci, uspješni u svom radu, u različitim privrednim subjektima i na različitim pozicijama u Srpskoj i inostranstvu.

"Svima je jasno da su studenti sastavni dio Univerziteta i da u njima vidimo svoju budućnost i budućnost Republike Srpske", istakao je Gajanin.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je od velike važnosti što u ovom gradu radi javni Univerzitet i da desetine hiljada mladih predstavljaju potencijal i kapacitet grada.

"Sasvim drugačije izgledaju gradovu u kojima žive studenti i univerziteti od onih koji to nemaju", rekao je Radojičić.

On je podsjetio da se u Banjaluci održava manifestacija "Proljeće u Banjaluci", koja traju dva mjeseca, od 10. aprila do 10. juna, i obuhvata više od stotinu događaja.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci Nemanja Babić najavio je da će u narednih deset dana, koliko traju Dani studenata, nastojati da dočaraju svu ljepotu studiranja u Banjaluci.

"Ove godine pripremili smo 19 aktivnosti, kao što su sportska takmičenja, takmičenja u znanju, konferencije, ali i zabavne aktivnosti, kao što su kino na otvorenom i koncerti", rekao je Babić.

On je istakao "Festival fakulteta" koji će biti održan prvi put, a cilj je da sugrađanima i gostima predstave svaki fakultet Univerziteta pojedinačno.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Još jedna velika investicija Central osiguranja

Marketing tim / 26.07.2021 10:46

U proteklom periodu Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. su svojoj poslovnoj mreži dodali još jednu stanicu tehničkog pregleda. Radi se o kupovini suvremenog tehničkog pregleda u Kreševu.

Central osiguranja d.d. | Još jedna velika investicija Central osiguranja

Ovom akvizicijom, Central osiguranje d.d. i Testing centar d.o.o. potvrđuju poslovnu politiku stalnog rasta i razvoja. Kako Central osiguranje d.d., uspijeva održavati stalni rast i rekordnu premiju objasnio je Predsjednik Uprave i direktor Central osiguranja Feđa Morankić.

„Nakon prvih šest mjeseci ove godine, možemo reći da je solventnost Društva izuzetno dobra, a efikasnost i efektivnost pridonose tomu da je društvo finansijski i operativno stabilno. Pandemija, promjene na tržištu osiguranja, promjene u očekivanjima i ponašanjima kupaca su izazovi s kojima se kompanije susreću u svakodnevnom poslovanju. Mi u Centralu smo izazove prepoznali na vrijeme, a o čemu najbolje svjedoče rezultati poslovanja za prvih šest mjeseci 2021. godine,“ objašnjava Morankić.

Prema službenim podacima, Central osiguranje je u periodu od prvog do šestog mjeseca 2021. godine, s premijom od 22.523.285,00 KM, a u odnosu na isti period prethodne godine, ostvarilo rast od 11,02%.

Rast je zabilježen u svim vidovima osiguranja, kao što su osiguranje od auto odgovornosti, kasko, zaštita bonusa, pomoć na cesti, odgovornost vozara i drugo.

 „U prvih pola godine, na više od 40 stanica, u Testing centru je završeno 65 000 tehničkih pregleda. Nastavno dosadašnjem pozitivnom poslovnom širenju, Testing centar i dalje ide u pozitivnom pravcu, čemu u prilog ide i posljednja velika investicija, kupnja stanice tehničkog pregleda u Kreševu“, kaže Ivan Kožul, direktor Testing centra d.o.o.

Pred društvima predstoje dalja investiranja, razvoj i kontinuirano unapređenje poslovanja. Kako u području upravljanja, tako i u području poslovnih procesa, izazovi se kontinuirano nameću. „Strateško planiranje, stalne inovacije, velike akvizicije i ulaganja, edukacija i motivacija uposlenika te digitalizacija su samo neke od metoda kojima se u Centralu služimo, kako bi ostvarili naš krajnji cilj da postanemo tržišni lider“, navodi Morankić.

Pored navedene akvizicije, Central osiguranje ima u planu za ovu, ali i naredne godine i dalje rasti i povećavati svoj tržišni potencijal novim ulaganjima, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Najčitanije